I helgen har han alliert seg med Mack for å få avviklet sin årlige Øl- og vinfestival. Halve bryggeriet er fylt med produsenter og importører som ønsker å fronte sine edle dråper.

Vellykket

Fjorårets arrangement ble en suksess og ga mersmak for 59-åringen. Men det er ikke alt han har foretatt seg som har fått en vellykket utgang. Et eksempel på det, er musikkfestivalen unggutten dro i gang hjemme på Lillestrøm. Den endte med et dundrende underskudd – en gjeld unge Pedersen brukte nesten ett år på å bli kvitt.

Forlot landet

20 år gammel forlot Vidar Pedersen landet til fordel for Aalborg og Danmark.

– Av alle smarte ting, endte jeg opp med å studere dansk. For å finansiere oppholdet, jobbet jeg som frilanser for aviser og Danmarks Radio. Jeg var også innom Malmö – blant annet som kulturredaktør.

Men som den rastløse personen han var, søkte den unge reporteren mer spenning. Derfor oppsøkte han konfliktområder i Midtøsten og Mellom-Amerika – som krigsreporter.

Ble bombet

– Du har sånn sett bokstavelig talt vært i ilden?

– Det smalt – kraftig – mer enn en gang. Det sto blant andre iranske styrker for. Det samme skjedde da amerikanske fartøy sendte granater mot oss i Beirut.

– Er det noe som har satt varige spor?

– Det hender jeg våkner om nettene, ja ...

Vidar Pedersen var også innom krigen i Jugoslavia:

– Der møtte jeg meg selv i døren og valgte å kutte ut livet som krigsreporter.

Forfatter

Det førte til en markant overgang for 59-åringen. Han ble forfatter og skrev en rekke krimromaner og barnebøker.

– Samtlige solgte faktisk meget godt. Hvorfor, vet ikke jeg ...

Så – rundt midten av 90-tallet – fikk Vidar Pedersen opp øynene for vin. I Danmark opplevde han at butikkene kun solgte søte varianter fra Tyskland.

– Det satte meg på ideen om å importere. Enden på visen ble at jeg startet et firma som spesialiserte seg på rieslingviner. Det ble raskt en suksess og vi vokste fra år til år. Ikke bare i omsetning, men også hva angår antall hoder.

Bulgarsk vin

Underveis valgte Vidar Pedersen også bulgarske viner. De mange besøkene til landet, gjorde imidlertid sine inntrykk.

– Når et land ligger i ruiner og mødre står med sine døde barn på armen og tigger om penger, gjør det inntrykk.

Dette skjedde på et tidspunkt da Vidar Pedersen fikk en kreftdiagnose.

– Kreft var den gang det samme som døden. Derfor valgte jeg å trekke meg ut av vinfirmaet. Det ble solgt – med en stor fortjeneste.

Etablerte barnefond

Men Pedersen stakk ikke pengene i egen lomme. I stedet tok han summen – 7–8 millioner kroner – og etablerte et barnefond som skulle hjelpe hjem- og foreldreløse i nettopp Bulgaria.

– Det ble raskt bygget to barnehjem som gjorde livet bedre for noen av dem som ikke hadde det bra.

– Du er en godslig kar med godt humør. Ryktet sier at du har vært engasjert i fotball?

– Som tilskuer, ja. Det begynte egentlig på Lillestrøm – den gang LSK var i 2. og 3. divisjon. De senere årene har jeg fulgt med «Gutan». Men det forundrer meg – alt det rare som foregår i TIL-administrasjonen. Det trekker – i mine øyne – ned helhetsinntrykket.

Fant kjærligheten

– Hva brakte deg til Tromsø?

– Egentlig skulle jeg flytte til Antibes i Provence. I stedet fant jeg den store kjærligheten og dro til Nordens Paris. Her har jeg slått rot.

– Nå er det bloggen – godtdrikke.nett – som er hovedbeskjeftigelsen. Det forplikter å engasjere 6.000-7.000 følgere hver dag.

– I tillegg holder jeg foredrag og vinkurs. Nylig var jeg i Oslo og snakket til vinjournalister. Det er en snobbete gjeng – blant annet fordi mange avviser boksviner.

– For meg er vin et landbruksprodukt – bare mye mer interessant enn poteter og gulrøtter. Og når over 60 prosent av salget her hjemme er nettopp vin på boks, er det noe man som skribent ikke kan overse, sier Vidar Pedersen.

Ståle Jakobsen, barndomsvenn: – Vidar er en kreativ fyr full av ideer. Og de setter han ut i livet. På Lillestrøm var han engasjert innen musikk og fikk sågar i gang en egen festival. I Tromsø er han mest kjent for Øl- og vinfestivalen – et fantastisk arrangement som mange deltar på.
Mona Hassfjord, eks-kollega: – Vi hadde et tett og veldig godt samarbeid under fjorårets vinmesse. Det var interessant med Vidar som den dyktige i faget. Han er også en utmerket skribent – noe han har bevist gjennom sin blogg, sitt nettsted og bøker. Og så er han en humorist. Foto: John Strandmo
Jon Ballovarre, svoger: – Han er veldig engasjert i det meste han foretar seg og særdeles dedikert i faget. Der er han kunnskapsrik og legger hele sjelen i det han gjør. Privat er han samme type og en ressurs for hele familien. Foto: Per Eliassen