Advokat Ole-Martin Jensen gjorde retten kjent med at totalentreprenøren har sagt seg villig til å betale rundt 1 million kroner for feil ved solavskjermingen i taket over felleskantinen i bygget.

Får dom på det

Jensen fastslo allerede i sitt innledningsforedrag at retten må avsi dom på dette punktet. I tillegg krever Jensen på vegne av sin oppdragsgiver rundt 10-11 millioner kroner pluss merverdiavgift.

Allerede ett år før ferdigstillelse, ble det på ulike byggemøter stilt spørsmål ved planleggingen og prosjekteringen av det 9.000 kvadratmeter store bygget. Straks arealene ble tatt i bruk, kom klagene på løpende bånd.

Flere hundre

Før rettssaken har advokat Jensen laget en egen mappe på klager som brukerne har kommet med. Det dreier seg om flere hundre sider:

- I tillegg til direkte solvarme, har bygget et varme- og ventilasjonsanlegg som ikke gir et tilfredsstillende inneklima. Det har ført til helsemessige plager for mange brukere. Flere ansatte hos leietakerne har vært sykemeldte.

- Videre er det sommerstid konstatert temperaturer på over 33 grader i kantinen. Da har brukerne benyttet pledd og papplater for å redusere solvarmen. I vinterhalvåret har gradestokken ligget rundt 16-17 grader - også i kontorfløyene.

Ville forlike saken

Ifølge Jensen ble en lokal glassmester engasjert for å montere nødvendig solavskjerming. Det er utgiftene til dette arbeidet Consto har erkjent ansvar for.

Totalentreprenøren forsøkte for to år siden å forlike tvisten med Kræmer. Ifølge advokat Svein-Dag Karlstad, ble det den gang fremsatt en tilbud på 1,2 millioner kroner. Det ble ikke akseptert.

Her sier advokat Jensen at delkravet for mangler ved glassfasadene alene beløper seg til 1,7 millioner kroner. Summen skal dekke overforbruk av energi samt administrasjon og egeninnsats.

Trakk husleie

- De nevnte problemene ble etter hvert så omfattende at leietakerne forlangte reduksjon eller foretok fradrag i husleien. Dette medførte tap for min klient.

- Siden overtakelsen sommeren 2012, har Kræmer Eiendom også vært nødt til å hente inn rapporter fra eksterne aktører innen ventilasjon. Samtlige målinger konkluderer med feil og mangler, presiserte advokat Jensen.