Forleden fikk vi bli med tromsøkunstneren Synvis Glinn Nordin på hans første skoleår nede ved Skansen. I 1956, da han og hans klassekamerater begynte i 2. klasse, ble de flyttet opp til selveste Gyllenborg.

Usynlig delelinje

Det ble litt av en overgang for Nordin som særlig husker den delte skoleplassen.

– Gyllenborg var en delt skole og det gikk en usynlig linje over skoleplassen. Den linja skilte mellom guttenes og jentenes områder, forklarer Nordin.

LES OGSÅ: Her sås kimen til en karriere

Da Gyllenborg, eller Tromsø folkeskole som den ennå skulle hete i 64 år, ble innviet 31. august 1900, var det første gang alle skoleelevene i Tromsø bykommune ble samlet under ett tak. Det skjedde i den gamle treskolen. Da første byggetrinn av steinskolen sto ferdig i 1909 flyttet guttene dit.

Skole på flyttefot

Det var kanskje bare rett og rimelig. Jentene på Pikeskolen hadde nemlig flyttet på seg mange ganger siden den ble opprettet i 1853. Da skolen ble opprettet holdt den til i Fredrik Langes gate 14 hvor Fredrik Lange i 1832 åpnet «Tromsø skole».

LES OGSÅ: Fra karneval til brannmannsjobb

Siden flyttet pikene til Vestregata 29 og deretter tilbake igjen etter guttene flyttet til Latinskolen i Parkgata 20. I 1897 hadde skolen 120 elever, men i 1900 ble den nedlagt da Gyllenborg ble tatt i bruk.

55 år senere forsøker altså en forfjamset andreklassing å forstå de uskrevne reglene i storungenes skolegård.

Straffet for overtramp

– Straffen for å trå over linja var for oss gutta at vi måtte gjøre håndarbeid sammen med jentene, forklarer han.

Dette Damokles-sverdet forsvant da han senere flyttet ut av kommunen og begynte på Borgtun. Der var allerede blandingsklasser innført.

LES OGSÅ: – Der sto jeg da det smalt!

50-tallet på Tromsø folkeskole var preget av omstillinger og nyvinninger. I 1949 fikk jentene vannklosett i treskolen. Guttene fikk tilsvarende ett år senere. I 1950 feiret skola femtiårsjubileum og skolas musikkorps ble stiftet. I 1959 ble det innført blandingsklasser.

Det største tapet for skolen kom imidlertid kanskje i 1957. Da døde vaktmester Bjarne Dahl som hadde vært ved skolen i 29 år. Dahl var i TIL-kretser også kjent som «Nikken». For jentene på Pikeskolen var han en vaktmester og tusenkunstner som kunne lage det meste i kjellerverkstedet sitt, til og med ski.

I 1978 ble pikeskolen revet.

TRESKOLEN: Den gamle treskolen på Gyllenborg ble gjort om til en ren pikeskole i 1909. Det forble den i 50 år. Bildet er lånt ut av Perspektivet Museum. Foto: Christian Hansen/ PEM-CHA-00078 Foto: Christian Hansen A/S