Glem brannbiler, skylift, kryping i røykkanal og spyling med brannslange på blink – den mest populære severdigheten ved brannstasjonen går nå under navnet Bjørnis.

– Barna spør etter han idet de kommer, og lurer veldig på «hvor Bjørnis er», forteller brann- og redningssjef Øystein Solstad da over 80 barn inntok stasjonen i Hansjordnesbukta denne mandagen.

Les også: Slik skal denne bamsen hjelpe brannvesenet

730 barn på besøk

Barnehageuka arrangeres hvert år ved brannstasjonen i Tromsø, hvor barna får bli kjent med brannvesenet og utstyret mannskapet bruker – og i år er første gang bamsen Bjørnis er med.

– Han er som maskot for oss. 730 barn skal innom brannstasjonen i løpet av uken, og alle vil se Bjørnis. Han er populær, sier Dan Tore Lyseggen, leder for Bjørnis-prosjektet i Tromsø.

Prosjektet, som er todelt, ble startet opp i Tromsø ved årsskiftet. I den ene delen av prosjektet bruker brannvesenet den store Bjørnis-bamsen i forebyggende arbeid og undervisning rettet mot barn og unge. Den andre delen av prosjektet består i å dele ut små brannbamser på ulykkessted og til barn som opplever traumatiske hendelser.

Les også: Fikk være brannmann for en dag

Brannbamse

– Det er den operative delen av prosjektet. Vi har med oss små bamser i brannbilene som vi kan dele ut under utrykning. Det var Trøndelag brann og redning som begynte med dette for å ta bort litt av traumene rundt en ulykke, gi barna tryggere rammer og ufarliggjøre hendelsen, sier Lyseggen.

– Men ofte er det mye som skjer på ulykkesstedet og det er ikke alltid anledning til å dele ut brannbamsen, så da blir barna bedt til brannstasjonen i etterkant for å møte vaktlaget og få bamsen med seg hjem, utdyper prosjektlederen.

I den forebyggende delen av prosjektet er det store-Bjørnis som er i fokus, og i forkant av årets barnehageuke har alle barna fått med seg et brannskjema slik at de kan foreta en brann- og sikkerhetssjekk i hjemmet. Deretter får de møte Bjørnis under barnehageuka ved brannstasjonen.

Les også: Se bildene fra åpen dag på brannstasjonen

Tildelt 100.000 kroner

Men Bjørnis-prosjektet koster penger, og de nødvendige midlene kan ikke hentes fra eget budsjett, forteller Solstad.

– Vi er avhengig av støtte fra andre til å skaffe utstyr, kjøpe Bjørnis-kostyme, bamser og materiell ettersom dette ikke er noe vi er pålagt å gjøre, sier Lyseggen.

Mandag formiddag kunne derfor Markus Hansen fra Sparebanken Nord-Norge overrekke en sjekk på 100.000 kroner fra Sparebankstiftelsen til Bjørnis-prosjektet.

– Dette er kjempeartig, og en fantastisk mulighet til å støtte et viktig prosjekt både når ulykken er ute og i forebyggende arbeid, sier Hansen.