LANES: Regjeringen lanserte mandag en rekke nye tiltak som skal gjøre skolen bedre rustet i kampen mot mobbing. Blant tiltakene er aktivitetsplikt, styrket klageadgang, styrket Barneombud og dagbøter.

Les også: Familie har i lang tid kjempet for at barnet skal slippe mobbing.

I tiltakene heter det at det skal være «en klar aktivitetsplikt for alle som jobber i skolen til å avdekke og håndtere mobbing og andre tilfeller der eleven ikke har det trygt og godt på skolen. Aktiviteten skal skje raskt».

Videre vil Isaksen gi dagbøter til kommuner som ikke følger Fylkesmannens pålegg.

– Dette vil virke preventivt og tvinge fram aktivitet i de tilfellene det er nødvendig, står det i forslaget.

Les også: - Mobbing fir store konsekvenser for resten av livet.

– På tide

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener det er på høyt tid at det gis sanksjoner til skoler som ikke følger opp mobbesaker.

– Skoler har forpliktelser som er nedfelt i skolelovgivningen, og skolen skal øyeblikkelig gripe inn i saker for å sikre et godt psykososialt miljø rundt elevene. Disse tiltakene viser at regjeringen ser på mobbing som et alvorlig problem.

Les også: Byråden skal møte med moren.

Mørch har lenge etterlyst muligheter for å gi sanksjoner til skoler som ikke følger dette regelverket.

– Det kan godt hende at dagbøter ikke er den beste løsningen, men det viser alvoret.

– Samfunnsproblem

Røe Isaksen skriver i en pressemelding at mobbing er et alvorlig samfunnsproblem, og han vil utrede om dagens regelverk gir god nok anledning til å skifte ut skoleledelse som ikke håndterer mobbesaker godt nok over tid.

– Ingen skal kunne snu seg vekk, si at de ikke visste eller la være å gripe inn, skriver han i pressemeldingen.

Les også: Rektor: - Jeg ser ikke noe vi kunne gjort annerledes.

Brage Larsen Sollund, byråd for utdanning, oppvekst og idrett, er fornøyd med at regjeringen setter søkelyset på mobbing. Han er imidlertid spent på hvordan Barneombudets styrkede rolle eventuelt vil utspille seg.

– Jeg er veldig spent på hvordan det skal fungere i praksis. Jeg liker både Barneombudet og tankegangen, men det er langt til Oslo for barn i Tromsø, sier han.

Les også: Kommentar: "Mobbing i skolen".

– Når det kommer til dette med dagbøter er jeg litt todelt i hva jeg mener. Det er bra at det settes fokus på mobbing, og gjennom dagbøter vil ansvarliggjøringen bli veldig tydelig. Men hvis mobbingen har gått så langt at dagbøter blir et problem, så er det også det miste problemet. At en elev ikke har det bra er den største boten uansett. Da kan det heller hende at skolen trenger annen hjelp, som for eksempel ekstern veiledning, og det kan være mer nyttig for eleven, sier Sollund.

Les også: Har fått 196 mobbesaker på fire år.

MIDLER: Brage Larsen Sollund, byråd for utdanning, oppvekst og idrett, håper regjeringen følger opp tiltakene med nødvendige midler til eksempelvis kompetanseheving. Foto: Lars Johnsen