LANES: Det er ikke så lett å få Kjell Ove Hveding til å fortelle om seg selv. Med stor entusiasme forteller han om de menneskene, både fra lokalsamfunnet og fra byen, som har stått på for å skape liv og røre på «yttersia».

Men selv om han ikke vil ta så altfor mye ære for det, har han selv hatt en stor del i utviklingen av både lokalsamfunnet og Sommarøy Arctic Hotell.

Ting tok tid

Arbeidet med å få et hotell til Sommarøy startet for 30 år siden, i 1986.

– Det var en gjeng entusiaster fra lokalsamfunnet og fra byen som begynte å tenke tanken om å få det til. Men ting tok tid.

Per Aronsen, Ole Monsen og Dag Høybakk var noen av byens hotell- og finansmenn som var involvert. Samme år åpnet Scandic hotell på Langnes.

– Dette startet satsingen på turistnæringen, så hotellet på Sommarøy ble nesten som et barn av dette hotellet. De begynte å få erfaring der, og jeg kunne henge meg på kompetansen. Så begynte vi å jobbe dette fram steg for steg.

– Men i 1989 begynte folk å tenke at det aldri ville gå, forteller Hveding.

Dårlig taper

Men de kunne ikke ta mer feil. 12 år senere sto hotellet ferdig.

– Som gammel idrettsmann er jeg en dårlig taper, så når jeg bestemmer meg for noe så skal det gjennomføres.

Mot slutten av 90-tallet startet arbeidet med finansieringen.

– Det viktige for oss var å jobbe lokalt og ha en identitet. Dette skulle være vårt hotell. Vi gikk til fiskebrukeierne og husmora borti veien og spurte om de ville være aksjonærer. Vi fikk aksjonærer fra det bitte små til det store. Tromsø-miljøet med Per Aronsen og Ole Monsen knyttet til seg en del store aktører. Så begynte ting å skje.

Den 20. april 2001 åpnet hotellet dørene.

– Vi hadde en gruppe fra Troms Kraft inne for å teste. De står nå i arkivet som den første gruppa som var på hotellet, og de har vært der mange ganger etterpå.

Mange hatter

Hveding har bakgrunn som kjøpmann etter at han tok over familiebedriften på Sommarøy i 1984. Han har også vært aktiv med å lage arrangementer i samarbeid med byens hoteller, og satt som leder for Brensholmen/Sommarøy utviklingslag og den lokale næringsforeningen i mange år. I tillegg til å være hotellvert, er han også leder av brannkorpset på Sommarøy.

– Jeg bruker å si at når man ikke har så mye hår, må man ha mange hatter, sier Hveding og ler.

Han kom inn i hotellbransjen helt uten hotellfaglig bakgrunn.

– Dag Høybakk var med som styreformann. Det kom opp spørsmål om hvordan tittel jeg skulle ha, og jeg ville ikke være direktør. Jeg har vært kjøpmann, og en slik tittel bygger nærhet til gjesten. Så jeg sa at jeg ville være vert. Dag sa at det var ingen som var vert, men det ville jeg være, og slik ble det. Etter hvert har vi alle funnet vår plass her uten å tenke for mye på tittel, og i dag er det vår tidligere kjøkkensjef Bengt H. Larsen som er hotellets direktør, mens jeg er vert.

Kystferie på blåresept

I dag er det 35 ansatte ved hotellet, og arbeidet med å utvide hotellet er i gang.

– Vi fungerer godt, og har levert solide resultat i mange år. Å ligge vel fem mil fra byen er helt ideelt. Mesteparten av gjestene på kurs og konferanse er fra tromsømarkedet, men etter hvert har vi fått en god del nasjonale og ikke minst internasjonale gjester.

Han mener at en av grunnene til at de har lyktes så godt, er det levende kystsamfunnet de befinner seg i.

– Å sette seg på korallstranda og plukke skjell burde vært på blåresept. Det er medisin. Det er viktig for oss å gi ekte kystopplevelser, og vi har erfart at gjestene setter pris på det, sier han og fortsetter:

– Den dagen det bare lukter vafler her ute, da er noe galt.

Åshild Strømmesen, leder for Brensholmen/Sommarøy utviklingslag: – Jeg kjenner Kjell Ove som nabo og han er i likhet med meg brensholmværing som har flyttet til Sommarøy. Han gjør mye for trivselen her ute, og er en samfunnsengasjert person. Det er mye fint å si om Kjell Ove – han er rett og slett med på alt.
Ulf Johansen, direktør i TIL. – Da jeg begynte på Scandic i 1995 ble jeg godt kjent med Kjell Ove, også kalt «mister Sommarøy». Uten han vet jeg ikke hvordan det hadde vært der ute. Han er en historieforteller, og sørger alltid for god stemning. Alle liker Kjell Ove, og han er lett å bli glad i.
Oddmund Bakkevoll, medlem i Hillesøy menighetsråd. – Kjell Ove er en gjennomført positiv og optimistisk person. Man hører aldri at den mannen sier at noe ikke går an. Han er en motor i alt han holder på med, og betyr mye for oss her ute. Han er også veldig aktiv i menigheten. Foto: Monika Aaserud