Mange av klærne hun så seg nødt til å selge var kommet inn allerede før jula 1976.

– Jeg sto og arbeidet nesten både natt og dag for å hjelpe folk. Det var duker med servietter som skulle vaskes og strykes. Og her har de hengt ferdige siden da, sa Suleng til Bladet Tromsø.

God kundeservice

Suleng var daglig leder og innehaver av Renseservice i Nordre Tollbodgate 2. Det hadde hun vært siden 1967. Suleng må ha vært ei snill dame som sto på, langt hinsides normal kundeservice, for å hjelpe kundene med julestria, men i 1976 må den altså ha vært så stri at kundene simpelthen glemte å hente tøyet sitt. Det irriterte Suleng.

– Det er helt ubegripelig at noen folk har så mye klær og lintøy at de ikke orker å komme og hente det. Det som er uavhentet etter påske vil bli solgt, sa hun til Bladet Tromsø.

LES OGSÅ: Da pøbelen skulle jages (for abonnenter)

Plassmangel

Fra det kan vi konkludere med at mange i 1977 hadde klær nok. Akkurat som i 2016, hvor de motebevisste kjøper klær for å henge dem i skapet og gi dem til loppemarked to år senere.

I artikkelen vi skrev om henne i 1977 kommer det klart fram at Dagny Suleng ikke solgte klærne med lett hjerte.

– Da får jeg iallfall noe igjen for arbeidet jeg har hatt med å vaske og rense. Og jeg har simpelthen ikke plass for å ha såpass mye tøy liggende over i månedsvis.

Litt lenger ut i artikkelen kommer det imidlertid fram at enkelte ikke kunne hente tøyet sitt på grunn av pengemangel, og ikke overflod eller ond vilje.

Gratisvask

– Noen kommer innom og spør om de kan få det uten å betale for arbeidet. Det kan jeg imidlertid ikke gjøre. Husleie og strøm m.m. skal betales, det koster å drive et vaskeri og renseri, sa Suleng.

Nordre Tollbodgate 2 ble bygd i 1830 og den 5. april ble skjøtet overlevert til J.C. Junge av tømmermester T. Dahl. Dahl kjøpte så eiendommen fra Junges dødsbo i 1838. I 1904 ble huset kjøpt av skipper og fangstmann August Stenersen og hans etterkommere har bodd i huset siden da. Selv om det primært er et bolighus, fikk Einar Holiens firma Renseservice etablere seg der i 1957. Renseriets historie og hennes ti år bak disken overbeviste Suleng om at det var behov for et renseri her i byen.

Hadde nå bare kundene hentet tøyet sitt.