LANES: I et brev til kommunen skriver Unni Edvardsen, etatsleder for helse og omsorg i Kvænangen kommune, at Kvænangen kan selge sykehjemsplasser til Tromsø kommune for kortere eller lengre tidsperioder.

– Her i Kvænangen har vi flere sykehjemsplasser enn det vi strengt tatt har behov for selv. Samtidig ser vi fra media at en del andre kommuner har for liten kapasitet og sliter med å ta hjem utskrivningsklare pasienter, skriver Edvardsen.

I Tromsø har det lenge vært et problem at utskrivningsklare pasienter blir værende på UNN fordi kommunen ikke har et godt nok tilbud til pasientene tilgjengelig.

Langt unna

Selv om Kvænangen kommune nå tilbyr sykehjemsplasser er ikke Gunhild Johansen, byråd for helse og omsorg, overbevist om at det vil løse kommunens problemer.

– Det er hyggelig at kommunene rundt oss har sympati med oss og prøver å hjelpe oss, men den akutte situasjonen i Tromsø er i ferd med å forsvinne. I tillegg er det langt til Kvænangen, og det er viktig for den som blir lagt inn på sykehjem å ha god kontakt med sine pårørende, sier Johansen.

Den nye bo- og rehabiliteringsenheten på Mellomveien har begynt å ta imot pasienter til å fylle opp sine 24 ledige plasser. I tillegg har kommunen leid fire sykehjemsplasser på Hansnes og leier igjen tre plasser på Kurbadet.

Johansen legger imidlertid ikke skjul på at kommunen gjerne skulle hatt flere sykehjemsplasser.

– Det er en del som bor i omsorgsboliger eller hjemme som skulle hatt sykehjemsplass, sier hun.

Utskrivingsklare

I mars skrev iTromsø at det lå rundt 30 utskrivningsklare pasienter på UNN, som kostet kommunen om lag 135.000 kroner dagen. Ifølge Johansen var dette tallet nede på rundt ti pasienter i forrige uke.

– For å si det sånn så blir det ingen problem å fylle opp plassene på Helsehuset som skal stå ferdig om litt over ett år, og Otium som skal stå ferdig i februar 2018.

Helsebyråden har ikke fullstendig oversikt over hvor mange tromsøfolk som burde hatt sykehjemsplass eller et bedre tilbud enn de har i dag, men sier at det dreier seg om flere titall pasienter.

– Vi burde hatt flere omsorgsboliger med heldøgns tilsyn og flere institusjonsplasser tilgjengelig. Men det er likevel ganske langt å sende folk til Kvænangen. Dersom noen imidlertid ønsker seg dit er det en mulighet vi vil vurdere, sier hun.

FYLLER OPP: Helsebyråd Gunhild Johansen setter pris på tilbudet fra Kvænangen kommune, men sier at den akutte situasjonen i Tromsø er i ferd med å løses opp. Hun påpeker også at det vil være langt for pårørende å reise til Kvænangen for å besøke sine nærmeste. Foto: Tom Benjaminsen / iTromso