– Både John-Fredrik og Svein-Peder hadde gledet seg veldig og var fryktelig spent. De har ikke hatt muligheten til å ta Fjellheisen tidligere, men vi har jo fått med oss at det endelig er bygget en heis tilpasset rullestolbrukere opp til det øverste platået, forklarer fagarbeider ved omsorgstjenesten Langnes, Eirik Martinsen.

Ikke funksjonsfrisk nok

Dermed planla Martinsen tirsdag denne uken en tur opp til Fjellheisen sammen med de to beboerne ved Omsorgstjenesten Langnes, John-Fredrik Knutsen og Svein-Peder Hansen. Før de tok kjøreturen fra Håpet til Tromsdalen, ringte imidlertid Martinsen for å forhøre seg om blant annet billettpriser og ledsagerbevis.

Saken fortsetter under bildet

SKUFFET: John-Fredrik Knutsen (fra venstre) og Svein-Peder Hansen hadde sammen med fagarbeider Eirik Martinsen sett fram til at de endelig skulle få komme seg opp med Fjellheisen. Den turen ble det ikke noe av.

– Da jeg sa at vi skulle ha med oss rullestolbrukere, fikk jeg beskjed om at de måtte være i stand til å holde seg i et tau ved en eventuell evakuering. Da gikk det jo ikke. Både Jon-Fredrik og Svein-Peder ble naturlig nok utrolig skuffet da jeg måtte gi dem beskjed om at det likevel ikke ble noe tur, sier Martinsen.

Han reagerer på at Fjellheisen har bygget en rullestolheis som i realiteten kun noen rullestolbrukere får benytte seg av.

– Det er langt fra alle rullestolbrukere som er funksjonsfrisk i armene. I Tromsø dreier det seg nok om over 50 stykker, anslår fagarbeideren.

Saken fortsetter under bildet

Rullestolheisen: At en egen heis forbeholdt rullestolbrukere er på plass oppe på Fjellheisen, hjelper lite mange av byens rullestolbrukere ikke får blir med opp.

Fortsatt håpefull

Han forteller at personen han var i kontakt med hos Fjellheisen kunne informere om at det ikke var dem, men Det Norske Veritas, som lager reglene.

– Jeg stusset veldig over dette, for jeg vet at det har vært en annen gruppe rullestolbrukere i samme funksjonsgruppe oppe på Fjellheisen i forrige uke fra avdeling Gimle. Hvordan dette gikk til, vet jeg ikke, men kanskje ikke alle er like streng når det kommer til håndheving av reglementet, undrer Martinsen.

Han håper uansett at det er mulig å gjøre noe med dette, slik at også deres beboere endelig kan få bli med heisen til toppen.

– Jeg håper det kan la seg gjøre. Det hadde vært fantastisk flott for John-Fredrik og Svein-Peder å få se utsikten derfra. Dette er gutter jeg har kjent i 13–14 år. Å komme seg til toppen av Fjellheisen er noe vi har snakket om lenge.