Den danske sykkeleksperten Mikael Colville-Andersen sa i et intervju med TV2 sist uke at det er «idiotisk å oppmuntre til hjelmbruk».

LES OGSÅ: Sykkelhjelmen reddet livet til Marte (45)

– Vi har utviklet en nærmest pornografisk besettelse av sikkerhetsutstyr. Det store fokuset på sykkelhjelm gjør at folk tror det er farligere enn det faktisk er å sykle, sier Mikael Colville-Andersen.

– Må ta debatten

Prosjektleder i Sykkelbyen Tromsø, Gjert-Henrik Vedeler, mener at det er en vanskelig, men viktig debatt å ta.

– Det enorme fokuset på hjelmbruk er en ordning som er spesiell for Norge og Sverige. I store sykkelnasjoner som Danmark og Nederland er det svært få som bruker hjelm, sier Vedeler til iTromsø.

I et av verdens store sykkelland, Nederland, bruker under 0,5 prosent av syklistene hjelm, viser tall fra 2014.

– Det store fokuset på sykkelhjelm gjør at folk tror det er farligere enn det faktisk er å sykle, sier Colville-Andersen til TV2.

LES OGSÅ: Har laget 10 «toppturer» for sykkel

Vedeler hilser denne debatten velkommen, men forstår at den er vanskelig å ta.

– Det finnes mange eksempler på folk som har blitt skadet og reddet livet takket være bruk av sykkelhjelm. Men vår jobb i Sykkelbyen Tromsø er å få flere til å velge sykkel istedenfor bil, så denne debatten må vi tørre å ta, sier Vedeler og utdyper:

– Det er mange som ikke bruker sykkel på grunn av at de må ha hjelm. Dette gjelder særlig ungdommer. Nå kjører ikke de bil, men det er også mange voksne som heller velger bil, fordi de ikke ønsker å bruke hjelm. Det er vanskelig å motargumentere bruken av hjelm, og mange er veldig lykkelig nettopp fordi de brukte hjelm, men vi må forsøke å få flere folk i fysisk aktivitet og bygge videre på det.

For hjelm

Vedeler mener at det er viktig å understreke at han ikke er motstander av å bruke sykkelhjelm.

– Det er positive og negative sider. Det er bra at folk bruker hjelm, men ikke så bra hvis det enorme fokuset på hjelmbruk gjør at folk ikke sykler. Det er mye større samfunnsmessige kostnader ved inaktivitet enn ved skader knyttet til manglende hjelmbruk. Ett av de største problemene vi har i Norge er inaktivitet. Vi har en enorm vekst av overvektige mennesker som ikke er fysisk aktive nok, og problemet er at det er større fokus på hjelmbruk enn på å få flere folk til å sykle, sier Vedeler.