– Jeg bruker å si at jeg tar heisen til byen, sier Bjørn Willumsen, styreleder i Skipperhuset borettslag nord i Storgata.

Han stortrives i det nye boligprosjektet etter ombyggingen av ærverdige Skipperhuset fra 1800-tallet og byggingen av de nye leilighetene i bakgården, hvor han bor.

Fornøyde beboere

Som gammel bygutt, oppvokst i Rektor Steens gate et par steinkast unna, setter han pris på nærheten til sentrum.

– Nå er jeg jo enda nærmere byen. Alt er i gangavstand fra der jeg bor, og med oppvarmet fortau kommer alle seg lett ut.

Beboerne i de 35 leilighetene har felles fasiliteter mange andre byboere kan misunne dem: Boblebad, trimrom, solarium, badstue, felles rom med kjøkken for selskapeligheter og en stor takterrasse. På vei inn til borettslagets spa-avdeling i toppetasjen taster Willumsen en kode på mobilen og døra åpner seg.

– Vi har et suverent fellesareal som fyller behovet for mange ulike folk. Det bør være en modell for å bygge boliger i byen. Her i borettslaget bor et tverrsnitt av befolkningen, fra unge som går på videregående skole og barnefamilier, til enslige og pensjonister.

Siw Opdahl bor i Skipperhuset, er styremedlem i borettslaget, og er veldig fornøyd med boforholdene.

– Jeg synes det er gjort en god jobb, og det har blitt utrolig flott her oppe siden ingen som bor i Skipperhuset har veranda. Jeg er også fornøyd med det store badet og den brede vinduskarmen. Jeg har laget meg en sitteplass i karmen hvor jeg kan sitte og se på at byen våkner, sier Opdahl.

Kostbart fellesareal

For Totalrenovering som står bak oppussingen av Skipperhuset og nybygget i bakgården, var det et bevisst valg å la toppetasjen komme beboerne til gode. Alternativt kunne de gjort seg gode penger på å lage en stilig leilighet, med utsikt over hele byen.

– Vi ville lage et godt prosjekt midt i byen, med bra løsninger. Nå står det noe igjen etter oss, utover restaureringen av Skipperhuset. Vi kunne bygget en leilighet på toppen i stedet og tjent mange millioner ekstra. Fellesarealene kunne vi lagt andre steder, men da ville de blitt mer bortgjemte og ikke så bra som nå, sier jurist Ole Vidar Furnes.

Med trinnfri utgang til takterrassen og mellom de ulike rommene, ble det imidlertid ingen billig fornøyelse for utbygger.

– Alt måtte bygges opp. Det ble sinnssykt dyrt å legge fellesarealene på taket. Det ville vært langt billigere med ei leilighet. Vi ønsket å legge til rette for at beboerne kunne være ute og ikke bare bo for seg selv i leiligheten, sier prosjektleder Marius Amundsen i Totalrenovering AS.

Flere sentrumsboliger

Bevisst var også beslutningen om at det bare skulle være én parkeringsplass til de 35 leilighetene. Sykkelparkeringsplasser ved inngangen er det derimot mange av.

– Det finnes én parkeringsplass i bygget, og den som kjøpte den har elbil, sier Furnes.

Totalrenovering har flere boligprosjekter på gang i den nordlige delen av Storgata. På Storgatbakken er grunnarbeidene i full gang, og de jobber med å få godkjent planene for Storgata 104–108 og Storgata 91 og 93A, og Havnegata 4.

– Totalt snakker vi om rundt 150 leiligheter i sentrum. Det blir litt av det samme opplegget i de andre sentrumsleilighetene som vi har her i Skipperhuset borettslag, sier Amundsen.