Snøkovet sto tett om den tyske Junker-skvadronen som fløy over det nordnorske landskapet den 13. april 1940. Sikten var dårlig, men det var bare vel 20 mil igjen til flyenes destinasjon. På grunn av det lave skydekket hadde pilotene vært nødt til å fly mellom fjellene. På Ofotfjorden åpnet britiske krigsskip ild mot dem, men de slapp unna.

Fraktet våpen

De hadde vært på vingene siden morgengry da de tok av fra Neumünster med en kort mellomlanding i allerede okkuperte Ålborg og Oslo, men når klokka nærmer seg 18 på kvelden er de ikke langt unna Hartvikvannet i Vassdalen. Der skulle de lande og losse av våpnene og ammunisjonen de fraktet sammen med to offiserer 58 menige soldater.

– Jeg husker maskinene som kom inn over Hartvikvann, der vi var som fanger. Den første av dem kom litt galt ned. Selv om det var et stykke ut i april lå det over en meter snø på vannet. Flyet bråstoppet og ble stående på nesa. En av mannskapet ble skadet i krasjlandingen og døde senere. Selve flyet ble ganske maltraktert.

Kaos i dalen

– Etter hvert som de andre landet, mer eller mindre heldig, oppsto det kaos. Usikkerheten spredte seg også blant sivilbefolkningen i Vassdalen, sa Henriksen til Bladet Tromsøs journalist, Trondar Lien, den 13. september 1986.

11 fly landet på Hartvikvannet den ettermiddagen, mens to måtte nødlande i Gullesfjorden. Der ble de oppdaget og beskutt av tre norske fly.

Henriksen var 17 år da dette skjedde og ansatt på Øyjord-ferga. Da tyskerne angrep Narvik ble han jaget i land og etter hvert tatt til fange.

Tante Ju

Bare ett av flyene som landet på Hartvikvannet kunne forlate stedet. De andre ble offer for mangel på brennstoff og reservedeler og da våren kom og isen smeltet ble de til bunnskrap i Hartvikvannet.

I 1986 deltok Henriksen i arbeidet med å heve de siste gjenværende Ju 52-flyene, også kalt «Tante Ju», sammen med en tysk interesseorganisasjon. De innså verdien av å ha Henriksen til stede da han var et av de få øyenvitnene de hadde kommet over.

– Når det første ferdigrestaurerte flyet skal overleveres det tyske luftvåpen vil jeg bli invitert til å være til stede, fortalte Henriksen.