I 2008 døde 18 år gamle Fredrik Stave fra Andenes av kreft. Stave skrev bloggen «F for Fredrik» under sykdomsperioden, og etter hans død valgte foreldrene Geir og Tordis Stave å gi ut bloggen i bokform.

Inntektene av boksalget ønsket de skulle gå til unge kreftpasienter og unge pårørende. Det resulterte i splitter ny kunst som fredag i forrige uke ble avduket på stråleavdelinga ved UNN. Den er kjøpt inn med penger fra Fredrik Staves Minnefond.

Pyntet opp hvite vegger

– Vi har fått fire flotte fotografier, som er forstørret til 2,5 x 6 meter, forteller avdelingsleder ved kreftavdelingen, Tone Nordøy.

– Strålemaskinene er isolert i en bunkers, og på vei inn til denne går man gjennom en gang. Det er i denne gangen bildene er hengt opp. Dette er bilder fra nærområdet, og i stedet for at man går gjennom en helt hvit gang, ser man nå vakre bilder når man skal få strålebehandling, legger hun til.

– Takknemlige

Fredrik Stave var også med på å starte opp en romjulsturnering i fotball på Andenes før han døde. I årene etter har familien og vennene hans fortsatt å arrangere turneringen til minne om sønnen, der overskuddet fra turneringene har gått til minnefondet. De siste to årene har det betydd 80.000 kroner inn i fondet.

– Dekoren på stråleavdelingen vil komme unge, men også andre pasienter, til gode. Det er mellom 70 og 80 pasienter som daglig får strålebehandling her, og de vil alle se denne kunsten. Den gir et løft, sier Nordøy.

– I sin sorg har Fredriks familie sett at andre kan komme i samme situasjon, og de har ønsket å hjelpe andre. De er veldig sjenerøse mennesker og vi er utrolig takknemlige, legger hun til.

Gir noe annet å tenke på

Geir og Tordis Stave er glad for at den nye kunsten kan glede både barn, unge og eldre på avdelingen.

– Vi synes det er fint å kunne bruke av fondet til dette, og tenker at bildene kan gi litt annet å tenke på i en trist hverdag, sier Geir Stave, som understreker at fondet dekker de tre nordligste fylkene i landet.

– Dette fondet skal hjelpe kreftsyk ungdom. Det kan være gjennom å dekke kostnader ved besøk, ved å gi dem mulighet til å gå ut og kose seg, til å kjøpe seg en pizza ... Rett og slett til litt ekstra glede for å få tankene over på noe annet, forklarer Tordis Stave.

Hun skryter av Andøyas befolkning, særlig av ungdommen på øya, som har støttet opp om fondet helt fra begynnelsen av.

– Alt fra barneskoleelever til russ har støttet opp, og det er fint å vite at folk vil at vi skal gå videre med dette, sier hun.

Glad for å hjelpe

Både Tordis og Geir Stave er fornøyde med kunsten, og synes den pynter fint opp på avdelinga. I tillegg har de fått kjøpt inn fem nye flatskjermer til kreftavdelinga.

– I stedet for de triste veggene, ble det nå veldig fint. Dessuten er bildene såpass store at alle som kommer forbi legger merke til dem, sier Tordis.

Ved hvert bilde henger en liten tegning av Fredrik, og en tekst som forteller at bildene er en gave fra minnefondet hans.

– Det føles godt å kunne hjelpe, og at Fredrik aldri blir glemt. Han er i tankene og hjertene til folk, påpeker Tordis Stave.