Administrerende direktør er Jim Theodorsen. Når iTromsø ber om en kommentar til suksessen og 2015-regnskapet, er han klar på at han ikke ønsker å uttale seg – verken om selskapet eller sin egen rolle.

Bare oppover

Tall iTromsø har fått, viser med all tydelighet hvilken gullgruve de lokale eierne (se faktaboks) sitter på. Tilbake i 2005 var omsetningen drøye 400 millioner kroner. I fjor var summen økt til over milliarden. Det har blant annet gitt Kræmer-familien, Bjørn Bendiksen og Jim Theodorsen betydelige summer i utbytte. Som eksempel satt førstnevnte igjen med nesten 8 millioner kroner av fjorårets pott.

Det unike med morselskapet, er at majoriteten – over 60 prosent – av aksjene eies lokalt. Det betyr at gruppen råder grunnen og tar alle avgjørelser selv.

Dagligvaregruppen Tromsø AS ble etablert på 90-tallet – etter at Norgesgruppen kjøpte aksjene til daværende Nordnorsk Importkompani AS.

Store summer

Også i fjor var store summer i omløp. Driftsresultatet før skatt ble på nesten 46 millioner kroner. Av det havnet over 12 millioner kroner på kommunens skattekonto og eierne tok ut 20 millioner kroner i utbytte. Likevel ble det nok igjen til å styrke egenkapitalen med drøye 13 millioner kroner. Derfor sto det ved årsskiftet 107 millioner kroner på den kontoen. Og den eneste gjelden konsernet har, er til sine leverandører.

Derfor er det mange som spør seg hva som er oppskriften på suksessen. Det er det ingen i konsernledelsen som vil uttale seg om. Men det er klart at lokalt samarbeid med unike leverandører og en aggressiv markedsføring, hjelper på.

Ekstremt fokus på kostnader og en stabil stab, er også en viktig årsak til fremgangen. I sum har det gitt Norgesgruppen en markedsandel i Tromsø på rundt 40 prosent og gjort det lokale selskapet til en bunnsolid aktør.

Unike samarbeid

Blant samarbeidspartnerne snakkes det om at de som ligger inn under paraplyen til Dagligvaregruppen, er en del av familien.

Det gjenspeiles ikke minst ved at Theodorsen & Co handler lokale produkt for 150 millioner kroner i året. Sånn sett er også suksessen til leverandørene en følge av det D-gruppen får til.

Her har også ledelsen – gjentatte ganger – påpekt viktigheten av et unikt, lokalt samarbeid. Derfor fremforhandles langsiktige avtaler slik at aktørene hele tiden vet hva de har å forholde seg til.

Veldig viktig

En ringerunde iTromsø har foretatt blant noen lokale leverandører, bekrefter det. Både Macks Ølbryggeri AS, Mydland AS, Reinøy Sjømat AS og Aron Mat AS understreker at samarbeidet med D-gruppen er viktig for deres drift. På den samme listen står også Halvors Tradisjonsmat AS og Tromsø Bakeri AS .

– For oss utgjør leveranser til dagligvarebransjen 65 prosent av omsetningen. Av det kommer åtte av ti kroner fra D-gruppen, opplyser daglig leder Jostein Stefanussen i Reinøy Sjømat.

Kurt Mydland sier at hans bedrift har tatt del i den meget positive utviklingen til D-Gruppen – noe som har vært økonomisk viktig og gitt rom for ytterligere utvikling.

Nordnorsk entusiasme

Med nordnorsk entusiasme har D-gruppen som mål å øke omsetningen med 100 millioner kroner årlig. Det skjedde både fra 2013-14 og 2014-15.

En av grunnene til en stadig større markedsandel, kan tilbakeskrives markedsføringen D-gruppen foretar lokalt. I fjor ble det brukt et tosifret millionbeløp i aviser og på nettsteder. Ingen andre aktører er i nærheten av å ha et lignende markedsbudsjett i Tromsø-markedet.

600 ansatte

Totalt jobber det nesten 600 personer i dagligvarekjeden lokalt. Leverandører iTromsø har snakket med, fremhever at det er mange, dyktige ansatte i konsernet. Flere har vært ansatt i flere tiår – noe som vitner om trivsel og et godt, kollegialt miljø hvor linjene til ledelsen er korte.

Når det gjelder den ordknappe Jim Theodorsen, kom han inn på eiersiden da han begynte i selskapet. Hans investering har også vært meget god butikk – til tross for en beskjeden eierpost.

700.000 i utbytte

Etter 2014 var administrerende direktør med på å dele et utbytte på 15 millioner kroner. I fjor økte summen til nevnte 20 millioner kroner. Det har gitt Theodorsen den nette sum av 700.000 utbyttekroner på bare to år.

Det kommer på toppen av lønnen på 3.241.987 kroner som også inneholder andre godtgjørelser.

Men heller ikke de daglige lederne i de åtte datterselskapene, lider noen nød. De hevet til sammen 7,3 millioner kroner i lønn i fjor.