FAR: Georg Mack. Bilde lånt fra Mack-familien. Foto: Privat

GEORG MACK

Han gikk under kallenavnet Louis, etablerte seg som baker i 1834 og fikk innpass i brorens lokaler i Storgata 93. To år senere giftet Georg Mack seg med Maren Grøn Normann fra Kristiansund. De fikk åtte barn hvorav fire døde som mindreårige. Også kona døde i ung alder – i 1849. Det resulterte i et nytt giftermål med Christine Munch Holst fra Stiklestad. De fikk syv barn. Tre døde som mindreårige. I tillegg til bakeribedriften, ønsket Mack å starte et konditori med skjenkerettigheter. Men han fikk avslag. Han ble i 1844 valgt inn i Tromsø Repræsentantskab og satt i kommunestyret inn i 1860-årene. Mack var med å etablere Tromsø Haandverkerfoening i 1849 og ble første formann.

SØNN: Ludwig Mack. Bildet lånt fra Mack-familien Foto: Privat

LUDWIG MACK

Han var sønn av Georg – fra farens første ekteskap. Ludwig Mack sluttet i skolen som 14-åring og begynte i lære hos faren. Etter hvert ble han sendt til Tyskland hvor han blant annet var konditor. Returen til Tromsø var i 1865. Fem år senere giftet han seg med Christine Normann. De fikk hele ni barn. Mack overtok etter hvert svigerfarens handelsforretning. Der fikk han interessen for ølbrygging – noe som ga han flere utmerkelser. Etter å ha bodd sør i Skippergata, bygde familien både hus og produksjonsbygning i Storgata 4 – der bryggeriet er i dag. Også Ludwig Mack ble lokalpolitiker og satt i bystyret fram til 1908. Han var med å stifte Tromsøysund Meieri i 1907.

BROR: Johan Mack Foto: Macksamlingen/Perspektivet Museum

JOHAN MACK

Han var den første Mack som kom til byen – rundt 1830. Fire år etter ble huset i Storgata 95 ført opp – senere Folkets Hus. I tillegg eide han flere pakkhus ned mot sjøen og et bygg på nordsiden – også kjent som Buresundgården. Der bodde blant andre familiens tjenerskap. Mack var også på redersiden – en virksomhet han eide sammen med de andre, store handelshusene Aagaard, Edeltoft og Holmboe. Mack mistet en betydelig bygningsmassen under storbrannen i 1902. Etter hans død gikk selskapet inn i Mack & Co.