TROMSØ LUFTHAVN: Over sommeren tar Ivar Helsing Schrøen (47) over roret som lufthavnsjef på Tromsø lufthavn Langnes.

– Gratulerer med ny jobb!

– Takk! Da pressemeldingen kom på onsdag fikk jeg helt sjokk. «Enn at jeg har jobbet her i seks år», tenkte jeg. Tida har jammen gått fort.

Helt casual

Og alt tyder på at den utflytta tønsbergenseren trives både på flyplassen og i nord. Han flyttet til Nord-Norge som åtteåring og har bodd i Tromsø siden 2000. De siste seks årene har han jobbet som kommersiell sjef med tilholdssted i 2. etasje i flytårnet – vegg i vegg med kontoret til nåværende lufthavnsjef Jonny Andersen.

– Jeg vet egentlig ikke om jeg kommer til å bytte kontor. Jeg trives så godt her inne med Bjørn Harald og vi har sittet side om side i tre år. Men kanskje han vil ha meg ut, sier Schrøen og ler høyt.

– Men det blir vel lite dress og slips. Jeg er ganske casual, legger han til.

– Hvordan tror du det blir å være sjef?

– Det tror jeg blir kjempespennende! Jeg er veldig spent og det blir en stor utfordring. Det stilles selvfølgelig store forventninger og krav – og jeg skal jobbe beinhardt for å innfri. Å være lufthavnsjef er å ha et overordnet ansvar – og det driftsoperative på en flyplass er ikke småtterier. Det er hektisk og mye logistikk, men det er akkurat det som fascinerer meg, nemlig at det er noe nytt hver dag. I tillegg har jeg fått mange positive tilbakemeldinger etter tilsettingen, og det er jo veldig fint.

Store planer

– Så det er liten grunn til bekymring selv om en søring tar over Nord-Norges største flyplass?

– Tilhørigheten til Tromsø er helt klart sterkest. Teller jeg ikke som tromsømann? Jeg har jo faktisk bodd her lenger enn noe annet sted, hehe. Tromsø som destinasjon og bosted har jo alt!

– Hvilke planer har du for flyplassen?

– Jeg føler meg veldig heldig som har blitt tilsatt i en så spennende tid. Vi har en utvidelse av terminalen i gang og flere andre prosjekter med tanke på kapasitet, som eksempelvis sikkerhetskontrollen og ankomstfasilitetene ved utenlandsterminalen. Vi har laget en masterplan for flyplassen fram til 2040 som forhåpentlig skal legges fram i juni. Det er en veldig spennende plan.

– Hva er planen?

– Jeg kan ikke si så mye om den nå, men denne uken fikk vi godkjent mandat til å starte å prosjektere ny terminal. Så nå ser vi etter en prosjektleder. Tromsø er et svært viktig knutepunkt og kommer til å fortsette å være det. Vi ser vekst i flytrafikken og spesielt på vinterstid har turismen blomstret de siste årene. Jeg tror også gode forbindelser østover blir viktigere i årene fremover.

På flyplassen er det i underkant av 80 Avinor-ansatte, omtrent 700 ansatte totalt og i gjennomsnitt er 5000–6000 reisende innom hver eneste dag.

– Dette er ingen åtte til fire jobb?

– Nei, det er det definitivt ikke. Men det tror jeg er bra. Det er viktig å være til stede når det trengs og det blir en del reising i jobben også.

Sporty type

– Hva gjør du når du ikke er på jobb?

– Jeg er glad i jakt og fiske, og vi har ei hytte på Ringvassøya vi er på så ofte vi kan. I tillegg er jeg trener for fotballaget til sønnen min og har kjøpt meg sesongkort på Alfheim! Jeg har faktisk spilt en del fotball og håndball i min ungdom selv, blant annet mot THK og Geir og Kjetil Hay!

– Hvordan skal du tilbringe sommeren fram mot første dag i ny jobb?

– Den blir veldig hektisk. Det blir tid til en liten sommerferie, men det er mye å sette seg inn i. Jeg har mye å lære og har allerede merket at konverteringen er i gang, Heldigvis blir det en stødig og jevn overgangsperiode og jeg er heldig som har Jonny i ryggen. Tromsø lufthavn er Nord-Norges hovedflyplass og vil bare bli enda viktigere i tiden fremover. Flyplassdrift er et fascinerende maskineri. Det er utrolig spennende å få lov til å være en del av det og utviklingen vi står overfor. Dette blir alt annet enn kjedelig!

Bjørn Harald Øvervold, kollega om Ivar: – Ivar er en reflektert type, tydelig og står for det han sier. Vi har delt kontor i tre år og har hatt gode faglige diskusjoner. Vi har det artig på jobb med mye fliring. Jeg tror det blir veldig bra med Ivar som lufthavnsjef – og han må gjerne fortsette å dele kontor med meg!
Siv-Hege H Schrøen, kone, om Ivar: – Det som beskriver Ivar aller best er at han er utrolig raus. Han er snill, god og omtenksom. Han er flink til å ta hensyn til andre. Vi er veldig glad i han her hjemme! Men han er fryktelig dårlig til husarbeid og til å snekre, hehe.
Jonny Andersen, kollega, om Ivar: – Ivar er fantastisk målbevisst, helhetstenkende og god til å få med seg det totale bildet. Han er intelligent i måten han tilnærmer seg utfordringer. Han er en flott fyr og jeg er sikker og trygg på at vi har funnet rett mann til Tromsø lufthavn. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen