RÅDHUSET: Juni er den siste måneden at Tromsø har parlamentarisme. I fellesferien skifter Ishavsbyen styreform, og den gamle formannskapsmodellen gjeninnføres.

Helt siden oktober i fjor har Kristin Røymo ledet et flertallsbyråd sammen med de røde kameratene i Rødt og SV, men til høsten vil hun istedenfor styre via en ordførerklubbe i et utvidet formannskap.

Har de klart å synliggjøre sin politikk?

Har de fremstått som handlekraftige og fremoverlente?

Er det utydelighet og vingling som har preget de åtte månedene etter maktovertakelsen?

Det er flere store saker som det sittende byrådet har vært nødt til å håndtere med varierende hell. Uenigheten om Tromsøbadet, krangelen med Samferdselsdepartementets statssekretær om ny Kvaløyaforbindelse, økt eiendomsskatt – og ikke minst den famøse presentasjonen av kommunens 2015-regnskap.

Det har også vært en rekke mindre saker som har gitt riper i lakken til hele eller enkelte deler av byrådet.

Byrådsleder Kristin Røymo, Arbeiderpartiet – terningkast 2

Byrådsleder Kristin Røymo, Arbeiderpartiet – terningkast 2

– Har ikke klart å fremstå som en samlende leder som har kunnet drive en forutsigbar politikk i de store og strategisk viktige sakene for kommunen. Røymo oppleves til tider som uklar og vinglete – og både før og etter valget har hun møtt seg selv i døren.

– Hun frontet Arbeiderpartiets snuoperasjon for en ny Kvaløya-forbindelse og klarte å gi en så uklar forklaring at statssekretær Amund Drønen Ringdal beskyldte henne for blank løgn.

– Røymo har altfor ofte vært utilgjengelig, og flere angrep mot henne fra politiske motstandere har fått stått ubesvart – blant annet fra statssekretæren.

– Hennes håndtering av det kommunale regnskapet for 2015 kan ikke si å stå til noe annet enn stryk, et faktum som hun selv har innrømmet. Her klarte byrådet å sende ut en pressemelding som stred mot både god regnskapsforståelse og politiske spilleregler – og Røymo har i ettertid måttet svare for handlemåten i en egen komitéhøring.

– Som ansvarlig for den politiske håndteringen av badelandsaken har hun ikke klart å lage vei i vellingen og få større aksept for bygging, reguleringsarbeid eller finansiering.

Helse- og omsorgsbyråd Gunhild Johansen, SV– terningkast 4

Helse- og omsorgsbyråd Gunhild Johansen, SV– terningkast 4

– Politikerveteranen har vært noe anonym i sin rolle som velferdsbyråd, selv om hun ikke har hatt de helt store sakene å fronte eller profilere seg på. Hun har havnet litt i trøbbel etter forgjengeren Kristoffer Kanestrøm, som i løpet av sin regjeringstid fikk vedtatt blant annet Otium og nytt helsehus.

– Hun har klart å fremme noen saker som hun og partiet hennes har kjempet lenge for, selv om det foreløpig ikke er noen konkrete resultater i form av flere kommunale utleieboliger eller kommunalt asylmottak.

– Johansen har ansvar for den sektoren i kommunen som fortsatt sliter mest med overforbruk og som fortsatt ikke klarer å holde seg innenfor budsjettrammene. Økonomiproblemene i helse- og omsorgssektoren er for så vidt noe ingen har klart å løse de siste 20-30 årene.

Byutviklingsbyråd Ragni Løkholm Ramberg, Ap – terningkast 5

Byutviklingsbyråd Ragni Løkholm Ramberg, Ap – terningkast 5

– Til tross for flere betente saker som svevestøv, omstridt byggehøyde, vanskelige samferdselsvalg og planlagte veistengninger har Ramberg klart å være både løsningsorientert og prinsipiell. Hun har invitert til – og deltatt aktivt i – dialog med byens borgere, næringsliv og den politiske opposisjonen.

– Hun har gjort en del taktiske retretter når det har vært nødvendig, men har også våget å være tøff og påståelig på viktige områder og dermed vært en tydelig stemme i byrådet.

– Ramberg er tidvis preget av å drive symbolpolitikk, eksempelvis da toalettene på rådhuset ble omgjort til toaletter for alle istedenfor å være delt mellom menn og kvinner.

– Ramberg har også vært veldig synlig og er ikke redd for å stå fram med omstridte meninger – enten det dreier seg om miljø, byplanlegging eller samferdsel, også i saker hvor hun møter motstand, som i saken om stenging av biltrafikken i Skippergata.

Finans- og eiendomsbyråd Jens Ingvald Olsen, Rødt – terningkast 3

Finans- og eiendomsbyråd Jens Ingvald Olsen, Rødt – terningkast 3

– Olsen var valgets ubestridte vinner og klarte før valget å profilere seg som tøff opposisjonspolitiker som ingen kunne vippe av pinnen. Etter at han flyttet inn på byrådskontoret, har han vært langt mer anonym, og mange av hans velgere har nok savnet hans skarpe fremtoning. Det er mulig han savner tilværelsen som opposisjonspolitiker.

– I løpet av hans gjerning som finansbyråd har han gjennomført en kraftig økning i eiendomsskatten, og han er en av de to ansvarlige byrådene for «pressemeldingsskandalen» etter regnskapet for 2015.

– Olsen har høstet en del erkjennelser fra motstanderne av skytebanen i Tromsdalen – der han har vært sterk motstander av fortsatt skyting.

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett Brage Larsen Sollund, Arbeiderpartiet – terningkast 3

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett Brage Larsen Sollund, Arbeiderpartiet – terningkast 3

– Sollund betraktes av mange som en av Tromsøs mest profilerte broilere. Posten som byråd er hans ilddåp hvor han for første gang har hatt utøvende makt, til tross for at han har drevet med politikk i årevis.

– Sollund har en tendens til å besvare spørsmål og problemstillinger med floskelsvar, noe som gjør det utfordrende å skjønne hvordan han egentlig planlegger å angripe problemene i Tromsøskolen.

– Til tross for en svak start, har Brage L. Sollund mot slutten av perioden fremstått mer som en utdanningspolitiker.

– Sollund har hatt den umulige situasjonen å få barnevernet i Tromsø på sitt bord uten at han har utmerket seg nevneverdig positivt eller negativt i saken.

Ordfører Jarle Aarbakke – terningkast 3

Ordfører Jarle Aarbakke – terningkast 3

– Aarbakke har vært en relativt anonym karakter i Tromsø etter at han tiltrådte som ordfører. Han har over en periode vært sykemeldt, noe som delvis kan forklare hans fravær fra offentligheten.

– Sammenlignet med Tromsøs forrige ordfører, Jens Johan Hjort (H), har Aarbakke så vidt vært synlig i sin ordførerrolle, og han har ikke funnet sakene han vil engasjere seg i. Spør man tromsøfolk på gata om hvem som er ordfører i byen, er det rett og slett ikke sikkert at alle kan besvare det spørsmålet korrekt ...

– Han har trolig vært en figur mer i kulissene enn utad. Omvendt av hva som er vanlig for en ordfører i et parlamentarisk system. Det er mulig han vil passe bedre i den mer tilbaketrukne rollen som varaordfører.