STORGATA: – Vi er i rute. Ser vi på bunnlinjen, er forbedringen på hele 7,5 millioner kroner. Legger vi i tillegg til de uventede økningene på råvarene som følge av en svakere krone, kan vi være stolte over fjorårsresultatet, understreker Bredrup.

Milliontap

Da handelsvalutaen gjorde et byks oppover i fjor vår, resulterte det i uventede utgifter for verdens nordligste bryggeri. Ved årets slutt utgjorde regningen 4 millioner kroner.

– Vi klarte å kompensere noe med økte priser, men langt fra alt. Men uansett gjelder vår filosofi om at det fremover skal bygges stein på stein. Det ble på nytt presisert på generalforsamlingen før helgen. Da ga jeg også en «garanti» om at tiden med røde tall er over.

Skattemessige grep

Når bryggeriet har et resultat før skatt i minus, men likevel får et positivt årsresultat, skyldes det skattemessige grep:

– Tidligere underskudd er fremførbare. Den muligheten benyttet vi oss av i fjor – etter råd fra styret og revisor.

Regnskapet viser at øl- og mineralvann ga Mack inntekter på over 248 millioner kroner. Det fordelte seg med 113 millioner salgskroner i dagligvarebransjen, 74 millioner kroner i utelivet og 62 millioner kroner på andre felt.

Konserntall

Morselskapet Ludwig Mack AS leverer også positive tall – om enn noe svakere enn i 2014. Det skyldes – ene og alene – salget av aksjene i øvre del av Mack-kvartalet i 2014. Det ga en engangsinntekt på 41,5 millioner kroner. I fjor var det snakk om ren drift – noe som gjorde at konsernresultatet gikk fra drøye 25 millioner kroner i pluss, til minus 5 millioner kroner i fjor.

Solid foretak

Uansett fremstår konsernet som solid. I balansen står varige driftsmidler oppført med 150 millioner kroner og anleggsmidler med 52 millioner kroner. Samtidig har styret bestemt å styrke egenkapitalen fremover – en sum som for morselskapet utgjorde 131 millioner kroner ved årsskiftet.

Året så langt

– Vi ser nå resultatene av de grep som er gjort. Vår beste periode – som er i mai, juni og juli – ble i fjor begredelig. Kaldværet la – bokstavelig talt – en demper på tørsten til kundene. I år har vi en god periode bak oss og håper at tendensen fortsetter. Sånn sett er vi i rute resultatmessig, konstaterer Harald Bredrup.