Strandveien: Den rundt 100 år gamle bygningen blir på folkemunne kalt både «kofferten» og «strykejernet», på grunn av sin form. Til tross for å ha argumentert med at bygningen burde bli stående, har fylkeskulturetaten innsett at flytting er bedre enn riving.

Siste bygning

– Bygningen har fått sin form ut ifra tomta den er bygd på. Toget har gått for bevaring på stedet, da er det bedre at den flyttes enn at den blir borte, sier konservator Olav Austlid hos kulturetaten i Troms fylkeskommune.

Han har sendt en uttalelse til Tromsø kommune om boligen. Her viser han til at den inngikk i en rekke med små og enkle bygninger som ble bygd av fiskere og vanlige arbeidsfolk sør for byen og delvis utenfor bygrensen. Strandveien 28 er den siste som står igjen i området etter at mange bygninger forsvant da Strandveien ble anlagt.

Kunstig «gamleby»

Austlid mener fjerning av bygningen gjør «lesbarheten av byens utvikling vanskeligere tilgjengelig», og at den vil virke malplassert på en større tomt på Skansen.

– Vi mener at variasjon i bebyggelsen der gamle bygninger får fortelle en historie mellom nye bygninger, vil være en berikelse for et nytt boligområde og et spennende arkitektonisk innslag i en ellers tidsmessig homogen utbygging. Å flytte bygninger ut av sin sammenheng for å skape en kunstig «gamleby» er prinsipielt ikke noe vi vil anbefale, skriver Olav Austlid.

Anbefaler ikke flytting

Flytting av eldre bygninger for bevaring har vært vanlig i hele etterkrigstiden. Både i Skansen-området og i Folkeparken står bygninger som er flyttet fra sin opprinnelige tomtegrunn.

– Flytting er et prinsipp vi i kulturminnevernet har forlatt, vi anbefaler at bygningen blir stående og satt i stand. Ved flytting mister bygningen mye av det originale og den rives opp fra sin historiske sammenheng den har stått i. Dersom en bygg må plukkes ned i forbindelse med flytting, forsvinner ofte interiørdetaljer, sier Austlid.

Rådgiver for kulturminner og bygningsvern i kommunen, Erling Steenstrup, konkluderte i 2014 med at huset er så verneverdig at en bevaring ved flytting bør gjennomføres.

FLYTTES: Strandveien 28, som på folkemunne blir kalt både «kofferten» og «strykejernet», blir snart flyttet. Foto: Ronald Johansen / iTromsø