NRK-HUSET: Finnmarkingen startet tidlig. Allerede som 14-åring hadde unge Opdahl sin første sak på trykk i Finnmark Dagblad.

– Da var sjefredaktøren en person som skrev ledere med brodd og gode, dyptpløyende kommentarer. Nå handler det mest om å oppnå gode, regnskapsmessige resultat.

Anders Opdahl har ikke alltid vært sjef. Som journalist ved Dagblad-kontoret i Tromsø, opplevde han å få sparken.

På bar bakke

– I disse kuttider fikk jeg smake min egen medisin allerede for 10–11 år siden. Det skjedde etter at Dagbladet la ned alle kontorene utenfor Akersgata. Som relativt fersk i avisen, hadde jeg ingen sluttavtale. Jeg sto faktisk på bar bakke, minnes 37-åringen som til slutt havnet i Nordlys.

Som medieleder har også han vært nødt til å kutte stillinger. Det betegner Opsahl som en tøff prosess.

– Vi snakker tross alt om medarbeidere du er blitt glad i og som du respekterer.

Regissert pangstart

– Du fikk en pangstart i nyjobben denne uken?

– Tenker du på kommentarer til Skjalg Fjellheim i Nordlys?

– Nei da! Det var ikke et bestillingsverk fra min side. Den kom som en konsekvens av at NRK lokalt skal ansette ny redaksjonssjef. For å minne oss om hvor viktig denne jobben er, mente aviskommentatoren at tiden er inne for å se nærmere på hvordan NRK presenterer nordlendingen. Selv om Fjellheim er karikert og enøyd i sin fremstilling, påpeker han viktige element som vi tar med oss videre.

– Og jeg er enig i at publiseringstidspunktet ikke kunne vært bedre. Det gjorde at jeg, allerede på min første arbeidsdag fikk anledning til å ytre meg.

Stake ut kursen

Som regionredaktør skal Anders Opdahl være med på å stake ut kursen fremover.

– I så henseende erkjenner jeg at rikskringkastingen slitter. TV som medium er under sterkt press. Mye er bra, men masse gjenstår før vi er i mål. Her trenger vi nødvendigvis ikke å endre innhold, men vi må være på de digitale plattformene folk er.

– Så vil jeg understreke at NRK er en viktig kanal – fordi den er tilgjengelig for alle. Det er nødvendig at landet tar seg råd til å ha en kanal som formidler programvare med kvalitet slik NRK gjør.

Journalistikken

Opdahl er også klokkeklar på at mediene må ta seg betalt for journalistikken som publiseres på nett.

– Selv om leserne raser, er det nødvendig for å kunne opprettholde kvaliteten.

Han er også åpen for mer samarbeid mellom NRK lokalt og avisredaksjonene. Her tenker Opdahl på det som har skjedd så langt – felles valgsendinger og fotballkampene som er nettet.

– Og så må vi lære å respektere hverandres åndsverk. Når en redaksjon bruker tid og penger på å grave fram den gode historien, kan ikke konkurrenten være respektløs og bare klippe og lime uten å kreditere. I dag går alt i et voldsomt tempo. Likevel skal vi ikke glemme spillereglene.

Samme sporet

Opdahl er opptatt av at journalistene må unngå å springe etter hverandre.

– Det er viktig å sette dagsorden og finne de unike nyhetene. Å være på samme spor er av og til nødvendig, men hovedregelen bør være at journalistene ikke bry seg for mye om hva kollegene gjør. Da får leserne, lytterne og seerne mangfoldet og mest valuta for pengene.

Privatmannen

– Du tenker journalistikk døgnet rundt, men hva med fritid?

– Den tilbringer jeg sammen med familien. Men jeg er også blitt en ivrig trimmer. Som storkonsument av svinekoteletter, må jeg løpe. Det blir fire–fem mil i uken.

– Jeg har også hatt en stor svakhet for biler. Hva jeg har eid, blir for mye å komme inn på. Men nå har jeg inngått et kompromiss med min blivende kone.

– I stedet for nye bilkjøp, har vi investert i en hytte i Andersdalen. Det er det lureste jeg noen gang har gjort. Et fantastisk sted knappe timen fra byen.

Papiravisen

– Så til slutt – når forsvinner papiravisen?

– Du er ikke den første som stiller det spørsmålet. Mitt svar er at papirutgaven er viktig. Den gir inntekter som redaksjonene er avhengige av. Derfor tror jeg ikke på en snarlig død. Men at det vil komme endringer, er jeg sikker på, konkluderer Anders Opdahl uten å gå i dybden.

Egon Holstad, tidligere kollega – Han er en fyr som tenker media 24/7. Som sjef er han både kreativ og impulsiv, med tilnærmet manipulerende overtalelsesevner – uansett hvor vill ideen er. Anders blir fort sint, men like fort blid. Han holder også med det rette fotballaget i England. Foto: Ronald Johansen
Stig Jakobsen, redaktør og konkurrent – Har opplevd han som en særs hvass konkurrent. Anders har en unik evne til å se det store bildet og kjører på med stor kraft i de viktige sakene. Jeg har også fått råd i et par tilfeller hvor det ikke var andre å henvende seg til. Da strakk han ut en hjelpende hånd og overså det faktum at vi var konkurrenter. Foto: Ronald Johansen
Skjalg Fjellheim – aviskommentator: – Har kjent ham siden 90-tallet. Det er bare godt å si om den karen. Vi var kolleger i Dagbladet og i Nordlys. Han er et samfunnsmenneske og en mediestrateg med formidabel oversikt. I bunnen ligger et ekte, utålmodig engasjement for journalistikken. Anders er også en god venn – raus, omtenksom, vittig og klok. Foto: Privat