De to studentene er en hjemmeeksamen unna å være ferdig med 4. året på profesjonsstudiet i psykologi ved UiT–Norges arktiske universitet, men skal bruke sommerferien på et noe spesielt forskningsprosjekt.

Målet deres er å finne ut i hvilken sammenheng jenter oppfattes som mest attraktive og lettest å tilnærme. For eksempel oppfattes en jente som mest attraktiv når hun er ute sammen med ei venninne eller når hun er sammen med en gutt?

– Det er enda tidlig å si hva vi finner ut, men det finnes en del eksisterende teorier vi baserer oss på og vi vet om en del påvirkende faktorer for hvordan man oppfatter kvinner i forskjellige settinger, sier Fundingsrud.

Vurderer bilder

De to søkte på de utlyste sommerstipendene ved Det helsevitenskapelige fakultetet, og det er bakgrunnen for den noe spesielle sommerjobben.

Prosjektet deres er i regi av forskningsgruppen for kognitiv psykologi ved veileder Gerit Pfuhl, ved Instituttet for psykologi, og har allerede vakt oppsikt.

Undersøkelsen er digital og kun tilgjengelig for menn over 18 år. I spørreskjemaet vil det bli vist en rekke forskjellige bilder som mennene skal tolke ut ifra en rekke forskjellige kriterier. De har ikke satt noen krav til hvor mennene i undersøkelsen kommer ifra, så det blir en landsdekkende undersøkelse.

Undersøkelsen ble publisert torsdag ettermiddag, og et knapt døgn etter, har allerede 220 menn svart.

– Det har gått over all forventning. Folk er virkelig engasjerte! Vi hadde håpet på 100 respondenter i løpet av to uker, så vi ligger veldig godt an, ler Myrvang, og legger til:

– Når det kommer til dette prosjektet så er det jo best med så mange respondenter som mulig, så vi klager ikke. Så langt har vært mange mellom 20–30 år som har svart, og vi tar gjerne imot svar fra flere eldre menn også.

Populærpsykologi

Populærpsykologiske forskningsprosjekter som dette blir stadig mer utbredt, og gjør forskning mer tilgjengelig for folk og bidrar ofte med å gi studenter mersmak på forskning. Fundingsrud og Myrvang skal skriver hovedoppgavene sine neste vår, og mener sommerjobben deres er helt perfekt.

– Det er utrolig positivt å få arbeidserfaring på denne måten og praktisere det vi har lært. Vi har jo jobbet med metodene og teorien over flere år, så det å få testet det og jobbet med et konkret prosjekt som vi er interessert i, er midt i blinken, forteller studentene.

Spent på resultatet

Siden de fokuserer på å finne ut hvordan menn oppfatter kvinner i forskjellige omgivelser, kan jo single jenter håpe på at de finner svaret på det evige spørsmålet: er det størst sannsynlighet for å bli sjekket opp mens man er ute med en venninne, en kompis eller alene?

– Man tenker jo ofte ute på byen ”Han eller hun er fin”, men når det gjelder å faktisk gå bort å prate med vedkommende er terskelen ofte høy, ler Høylo Fundingsrud, og fortsetter:

– Det blir spennende å se hva vi finner ut i løpet av sommeren!

Undersøkelsen blir liggende ute i rundt to uker og menn over 18 år som er interesserte i hjelpe til med undersøkelsen kan svare på den her.