Ordet «angiveri» ble brukt i et brev til finansrådmann Kåre Nordgård fra Tromsø Hundeklubb ført i pennen av formann Conrad Mikkelsen.

– Ved å utlyse en stilling som her er gjort, oppfordrer de til angiveri, mot betaling, noe vi tar avstand fra og vi ber derfor Tromsø kommune om å ta så vel hundeskatten som stillingen som hundeteller opp til ny vurdering, står det i brevet som bladet «Tromsø» gjengir 3. april 1976.

Varangerhunden

Hundeeiernes ansvar for sine kjæledyrs etterlatenskaper og forhold til andre turgåere og naboer er en eldgammel diskusjon og oppsto i Norge sannsynligvis for 5–7.000 år siden. Den såkalte varangerhunden fra denne tiden er nemlig det eldste beviset vi har her i landet for tamhund og man tror at denne spisshundrasen var utbredt over store deler av Nordkalotten på denne tiden. I utseende har den sannsynligvis lignet på norsk lundehund og svensk lapphund.

Vi spoler fram til 1976 da debatten raste som verst.

Angitt av naboen

– Vi synes det er helt på sin plass å reagere så sterkt. Vi bruker et stå sterkt uttrykk som angiveri fordi her kan folk som ikke har betalt hundeskatten på flere år plutselig være vitne til at en sur nabo, for eksempel, kommer og rapporterer hund og eier slik at vedkommende må ut med mange hundre kroner, da avgiften har tilbakevirkende kraft. Vi synes hundeavgiften på hundre kroner i året er helt forkastelig. Hundefolk får ikke fem øre igjen av disse pengene til å bedre hundehold og til arbeid i hundeklubber, sa Conrad Mikkelsen til «Tromsø». Han mente kommunen skulle rette opp underskuddet i kommunekassa ved å ta hundeeierne og etterlyste for eksempel en egen katteavgift.

Forsvarlig utvalg

Finansrådmann Kåre Nordgård tok brevet med største alvor, men syntes «angiveri» var et meningsløst ord i denne sammenhengen.

– Disse «tellerne» blir sertifisert og legitimert for jobben og velges i tillegg ut på forsvarlig grunnlag. Hva katter angår, så vil jeg si at de ikke legger igjen synlige visittkort overalt og stort sett ikke er til så stor sjenanse som tilfellet er med mange løshunder, sa Nordgård.

Kan vi gå ut fra at Nordgård var en katteeier?

Dagens bilde er tatt av Ronald Johansen, en mann hvis forkjærlighet for hunder er legendarisk i redaksjonen. Vi har samlet noen av hans beste bilder som du kan se ovenfor. Og hvis du fremdeles ikke har fått nok kan du se flere her: Hundefotografens første bilder