Storgatbakken: – Dette går ut over både omsetningen, virksomheten, de ansatte og nattesøvnen. Det er en fortvilt situasjon, sier daglig leder ved Skansen Hotell, Rune Danielsen.

Les mer: Nå starter arbeidet med å grave opp store deler av gågata

Oppgitt

Gravearbeidet på strekningen Hansjordnesbukta til Storgatbakken har pågått siden 2014, noe som har ført til store ulemper både for besøkende og næringsdrivende.

– Vi har tapt flere hundre tusen kroner i året siden gravearbeidet startet, innrømmer han.

Danielsen er klar på at han har forståelse for at gravearbeidet var nødvendig å gjennomføre, men han reagerer både på tidsbruken og manglende informasjon fra kommunalt hold underveis i prosessen.

– Jeg skjønner at dette måtte gjøres, men hvorfor står det bare tre mann og arbeider her? Hvorfor er det ikke flere folk i sving slik at de kan bli raskere ferdig, spør hotellets daglig leder, før han legger til:

– Jeg synes dessuten det er merkverdig at vi ikke har fått noe som helst informasjon om fremdriften underveis i prosessen. Det har ikke vært ett menneske innom her og snakket med oss.

Les også: Tromsøbrua åpnet tidligere enn planlagt

«Slagmark»

Mandag denne uken hadde Danielsen fått nok og henvendte seg derfor til kommunen via nettportalen gatami.no.

Her skrev han følgende: «Nå synes vi det er på tide med en kommunal oppdatering og orientering rundt det pågående prosjekt. Det har det ikke vært for mye av. Vi går nå inn i sommersesong nr. to, hvor vi som næringsdrivende blir skadelidende. Det er oss en gåte hvordan fremdrift og orientering blir ivaretatt. Hele Storgatbakken er ett eneste anleggsområde. Man flytter arbeid og innsats fra den ene ende til den andre. Ingen steder gjør man seg ferdig. Det ser ganske enkelt ikke ut. Så vel fremkommelighet som det visuelle bærer preg om «ei slagmark. Slik aksepterer vi ikke nok en sommersesong. Vi ber derfor oppdragsgiver, Tromsø kommune om en orientering og et besøk.»

Les også: Bygger flere hundre nye boliger - vil ikke krangle med naboene

Misfornøyde kunder

– Jeg fikk svar på henvendelsen dagen etter, der de skrev at fortausarbeidet utenfor hotellet skulle være ferdig til uke 27. Men det er jo bare halvannen uke til, noe jeg ikke fikk til å stemme. Da jeg gikk ut for å snakke med arbeiderne som holder på her, ble de overrasket og mente det kom til å bli helt umulig. De mente det kom til å ta fire uker, påpeker Danielsen.

Han kan fortelle at det har vært alt annet enn trivelig å skulle drive et hotell midt oppi gravekaoset.

– Dette har endt opp med å bli et tapsprosjekt for oss. Selv om enkelte kunder er sporty og tar det bra når de ankommer hotellet og ser hvordan det ser ut utenfor, ender vi veldig ofte opp med å måtte gi gjestene våre rabatt på rommene. I tillegg til støv og støy fra gata, er det flere gjester som opplever at både sko og kofferter har blitt ødelagt da de skulle ta seg fram til hotellet. Da er pris det eneste vi har å kompensere med, forklarer Danielsen.

Les også: Bli med i Tromsøs skiltjungel

Rådet til å avbestille

– Senest tirsdag var vi nødt til å råde en gruppe som hadde booket fire rom for fire dager til å avbestille. De var avhengig av adkomst for rullestol, og slik det er utenfor her nå, blir det vanskelig. Bare der tapte vi 10.000 kroner.

Daglig leder ved Skansen Hotell frykter særlig for omsetningen til hotellet nå som fellesferien nærmer seg.

– En ting er bookingene som gjøres over telefon og nett, men nå går vi inn i en periode der man i stor grad baserer seg på drop in-markedet. Slik det ser ut utenfor her, sliter vi med å tiltrekke oss de hotellgjestene. Det er klart at det er fortvilende, sier han oppgitt.

KUN TRE MANN: Rune Danielsen mener arbeiderne som er i sving i Storgatbakken gjør en kjempejobb, men reagerer på at kommunen ikke setter inn flere folk for å bli ferdig raskest mulig. Foto: Ronald Johansen / iTromsø