RÅDHUSET: Formannskapsmodellen skal gi kutt i politikerlønninger og antall politikere. Tre av Aps politikere, Jarle Heitmann, Ragni Løkholm Ramberg og Brage Larsen Sollund, går alle drastisk ned i lønn med den nye modellen.

I dag har Sollund og Ramberg en årslønn på 883.400 kroner som byråder, mens Heitmanns årslønn som gruppeleder er på 654.000 kroner.

I den nye modellen vil ingen av dem få 100 prosent frikjøp, og samtlige må ta til takke med 442.000 kroner i årslønn, en nedgang på over 400.000 kroner for to av dem.

Les også: Avskaffet parlamentarismen

Styreledere

Likevel vil de ha mer i inntekt enn bare godtgjørelsen, for samtlige har de siste månedene blitt utpekt til godt betalte styrelederverv.

Brage Larsen Sollund begynner som styreleder i Tromsprodukt hvor han får 100.000 kroner i årlig honorar. Jarle Heitmann er styreleder for Alfheim, hvor han får 150.000 kroner, og havnestyret, med lederhonorar på rundt 50.000 kroner.

Tidligere i uken meldte iTromsø at Ragni Løkholm Ramberg tar over som ny styreleder i Remiks hvor hun får et årlig honorar på 120.000 kroner.

– Ikke sammenheng

Jarle Heitmann hevder at styrevervene ikke har sammenheng med at de går ned i lønn.

– Det har absolutt ingen sammenheng. Vi har alle delvise frikjøp. Derfor vil vi ha kapasitet til å ha styreverv, men i utgangspunktet er det ingen sammenheng med at vi går ned i lønn. Jeg er valgt til Tromsø havn og Alfheim II på grunn av kompetansen jeg tilfører styret, og for å gjøre en jobb for kommunen, sier Heitmann.

– Men skjønner du at det ser sånn ut? Dere går ned i lønn og får alle godt betalte styreverv?

– Ja, jeg kan forstå det. Vi går uansett så mye ned i lønn og godtgjørelse at styrevervene ikke kan kompensere for det.

Les også: Flere politikere har fortsatt ikke betalt tilbake kommunen etter å ha fått for høy lønn

Ikke tilfeldig

Byrådsleder og påtroppende ordfører Kristin Røymo (Ap) sier at det ikke er tilfeldig at partifellene har fått styrevervene.

– Ingen valg vi gjør er tilfeldige. Det er ikke unaturlig at våre fremste folkevalgte i kommunen også skal forvalte kommunale virksomheter. Brage, Jarle og Ragni er valgt til styrene på grunn av at de har politisk erfaring og annen kompetanse, sier Røymo.

Ramberg avviser

Også Ragni Løkholm Ramberg avviser at lønn er utslagsgivende for at hun blir ny styreleder for Remiks.

– Styreverv er ikke en jobb, og man får derfor ikke lønn, men honorar. Det er ingen overraskelse at vi nå går av som byråder, og vi visste at lønnen vi har hatt er midlertidig. Penger er ikke det viktigste for meg, da hadde jeg ikke vært politiker. Det viktigste er ønsket om å gjøre en forskjell, sier Ramberg som gikk inn som byråd fra jobben som advokat.