TØNSVIKA: – Vi venter på godkjennelse av de siste byggesøknadene. Går alt etter planen er alt på plass til september og da er det klart for bygging, sier Sigrid Marie Evensen (30) til iTromsø.

«Brava Hundesportsenter» skal ligge ved den gamle betongfabrikken i Tønsvika, der det de siste årene har vært skraphandler.

– Vi har sikret oss området her som er på fem mål (5.000 kvadratmeter). Selve bygningen vil bli 1,6 mål (1.600 kvadratmeter). Grunnen til at vi etablerer oss her, var at det var den eneste plassen vi fant med ok pris og størrelse. Jeg tror også naboene vil bli fornøyd nå som alt skrotet som har ligget her i mange år forsvinner, sier Evensen.

Prislapp: 5 millioner

Evensen håper å kunne åpne hallen allerede i november.

– Da vil man kunne trene inne, for hele bygningen vil bli isolert. Vi skal også ha vannrehabilitering og en butikk, og det vil være klart i januar, sier 30-åringen.

Selve bygningen vil koste omtrent fem millioner kroner, men kun ta en måned å sette opp, ifølge Evensen.

Hun har finansiert det selv.

– Det er en kombinasjon av tilskudd, lån og egenkapital, sier gründeren, som har holdt på med hund i 10 år.

Unikt i Norge

AMBISJONER: Sigrid Marie Evensen har en ambisjon om at hundesportsenteret skal bli et senter for alle hundeelskere på både trening, opptrening, fritid og aktiv hundetrening. Foto: Trond Tomassen

Hundesenteret blir det største og eneste av sitt slag i Norge.

– Det blir det eneste senteret som har innendørshall og vannrehabilitering på samme plass. Kun de største byene i Sverige har noe lignende, forteller Evensen.

Evensen skal drive «Brava Hundesportsenter» sammen med Anneli Lauknes (31), som blir rehabansvarlig.

Lauknes er utdannet rehabterapeut og har ansvar for blant annet massasje og laserbehandling av hunder.

På senteret vil det bli motstrømsbasseng og vanntredemølle.

– I første omgang blir vi to ansatte, men det vil bli muligheter for andre som holder på med hund og leie seg inn i lokaler eller inn i hallen, sier Evensen.

Konkurranser

Hallen vil bli såpass stor at de vil kunne ha konkurranser og dele hallen i to ved behov.

– Det er 10–15 hundeklubber i Tromsø, men nesten ikke mulighet til å trene innendørs. Så det har vært håpløst for dem som driver aktivt med hund. Det finnes ingen skikkelig hall i Nord-Norge, så det har vært et stort behov for det og vi tror det vil gagne mange, sier Lauknes.

8.000 hunder

BEDRIFT: Anneli Lauknes startet hundemassasjebedriften Optimal Hund i 2014, og fikk egne lokaler i fjor høst. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Senteret vil ta imot hunder etter operasjon, hunder som kroniske skjelettlidelser og for eksempel hofteleddsdysplasi, som er en vanlig hundeskade.

De skal også hjelpe overvektige hunder.

–Rundt 40 prosent av hunder i Norge er overvektige. Det finnes 7-8.000 hunder i Tromsø kommune, så vi har en veldig stor kundegruppe, forklarer Evensen.

Svømmetilbudet som kommer er de også stolt over.

– Hundene får trent mer skånsomt på vanntredemøllen, så vi vil rett og slett tilby noe som har vært savnet både i forhold til trening, opptrening og aktivitet for hunder, sier Evensen.

Skoleklasser

Evensen holder nå på å ta en mastergrad i spesialpedagogikk og målet med senteret er også å bruke det aktivt innen utdanning.

– Den ene hunden min, Kimmi, er sertifisert skole- og terapihund og var med på utdanningen jeg tok sørpå. Det vil være mulig å bruke senteret i skoleundervisning og gi en alternativ skolehverdag til skoleelever. Det finnes veldig mange muligheter. Mange plasser sørpå gjør det, at de bruker hunder aktivt i undervisning og skape gode relasjoner. Det kan virke motiverende for elever som sliter med skolevegring og få undervisning på en slik plass fast en gang i uken eller over lengre perioder, sier hun.