38-åringen slet med begge hoftene, og 11. februar i år gjorde han sin første operasjon ved UNN i venstre hofte.

16. juni ble samme operasjon gjennomført i høyre hofte ved Aleris-klinikken i Oslo.

– Den første operasjonen var hos det offentlige, den andre hos det private. Utfallet er omtrent det samme, men det medisinske inngrepet var totalt ulik. Den store forskjellen er at Tromsø-legene skar av muskulaturen bakfra. Da måtte jeg gå på krykker i åtte uker. Under operasjonen i Oslo sist uke gikk de inn fra forsiden mellom muskulaturen. Da var jeg på beina igjen etter to dager. I Tromsø var jeg på sykehuset i to uker etter operasjonen, forklarer Figenschau.

(Saken fortsetter under bildet)

TANKEFULL: Kurt Figenschau har blitt hofteoperert i det offentlige og ved et privat sykehus og undrer hvorfor de velger ulike operasjonsmetoder. Foto: Trond Tomassen

Sparer fem uker

Han understreker at han er veldig fornøyd med oppfølgingen i Tromsø, både før, under og etter operasjonen, men stiller seg undrende til metoden og rekonvalesenstiden som følger.

– Jeg var kjempeheldig som fikk operasjon såpass fort og ble utrolig godt ivaretatt. Men man sparer cirka fem uker i rekonvalesenstid ved å bruke den metoden til det private sykehuset. Det sparer jo helsevesenet for en masse penger, og man er fortere tilbake i jobb.

Ifølge Figenschau ble hoftebeinet skåret av under begge operasjonene, og det ble deretter satt inn en titanprotese der selve skålen er av keramikk.

– Operasjonen forfra er mye mer skånsom og ifølge Aleris mye mer human. Hva som er årsaken til at metodene er så ulike, tør jeg ikke å spekulere i. Kanskje er det belastningen eller risikoen, men uansett synes jeg at det er verdt å ta debatten om hva som er den beste metoden, sier Kurt Figenschau.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ BEINA: Kurt Figenschau kaster krykkene allerede i denne uken. Foto: Trond Tomassen

Kostet 106.000 kroner

Prislappen hos Aleris var høyere enn på UNN, men han ble anbefalt av flere å foreta den andre hofteoperasjonen på et privat sykehus.

– Den private operasjonen kostet 106.000 kroner, men heldigvis fikk jeg dekket det gjennom jobben i Norsk Boligutvikling, som har privat helseforsikring. Det er så mye mer verdt å ha enn noen kroner ekstra i lønn, sier Figenschau.

Men etter to dager kunne han skrives ut fra klinikken og reise hjem til Tromsø.

– Krykkene kan jeg kaste i denne uken, og da kan jeg starte opptreningen. I august er jeg tilbake i full jobb. Jeg er veldig glad for å ha det gjort, og etter at begge hofteprotesene er på plass, kjennes det ut som jeg har fått helt nye bein, sier han og viser til at keramikkprotesen skal holde i omtrent 40 år.

(Saken fortsetter under bildet)

PROTESE: Kurt Figenschau har fått en slik keramisk protese i begge hoftene.

Måtte gi opp idretten

Kurt Figenschau spilte i en årrekke for Tromsø Storm, men måtte gi seg på grunn av helseplager.

– Det er årsaken til at jeg la opp som basketballspiller i 2013. Hadde jeg ikke hatt problemene, ville jeg sikkert ha spilt den dag i dag, sier 38-åringen.

Hofteproblemene fant han ut av i senere tid.

– Basketen er nok mye av grunnen til at problemene oppsto, med mye dårlig underlag og stor belastning. Jeg trodde det var lysken som var problemet, men de oppsto fordi jeg overbelastet lysken på grunn av at hoften var for svak, sier Figenschau.