KYSTENS HUS: – Vi er klar over at det er hval, men det smaker veldig, veldig godt – mye bedre enn biff, sier franske Sandrine Epouyere.

Hun og mannen Jaques var blant de første i køen da bransjeorganisasjonen Norsk Hval hadde rigget opp et grilltelt utenfor Kystens Hus.

De to franske turistene spiste hval for aller første gang og var overrasket over at det ikke smakte fisk.

Les også: Turistbussene strømmer til byen. Men i sentrum har de et stort problem.

Mørt og kraftig

– Kjøttet er mørt og kraftig, og det minner om hjort eller reinsdyr som vi har spist om bord i båten som vi kom med, sier Jaques.

Kokken Kim-Håvard Larsen fra Harstad-restauranten Umami var leid inn for å grille og servere godbiter av hval.

– De er overrasket over at hvalkjøttet ikke smaker verken hav eller fisk. Det er veldig få av dem som har smakt kjøttet før, så de er positivt overrasket, sier han.

Tyske Bärbel Krautwedel og mannen Jochen var også begeistret for hvalsmaken.

Les også: Dette mener turistene Tromsø kan bli bedre på

Bedre enn biff

– Det var direkte lekkert! Det smakte mye bedre enn biff, sier Bärbel.

Hun er klar over at hvalkjøtt er omstridt internasjonalt, og i Tyskland er det sågar forbudt å importere og selge.

På kaia i Tromsø lot hun og mannen seg likevel overtale til å spise det.

– Vi har det ikke hjemme, men vi skjønner at nordmenn er glade i hvalkjøtt, sier hun.

Det var imidlertid ikke bare turister fra utlandet som sto i kø for å få seg en smakebit av årets vågehval.

Claes Sørensen spiser gjerne hval og synes at kokkene fra Umami hadde lyktes godt med tilberedningen.

(Saken fortsetter under bildet)

VETERAN: Claes Sørensen lager gjerne hvalkjøtt selv, men mener at Kim-Håvard Hansens grillede hvalbiff er utrolig smaksrik.

Les også: Frykter avslag på cruiseåpne butikker kan skade sentrum

Må tilberedes riktig

– Hvalkjøttet er utrolig smaksrikt og godt. Det er veldig mørt og bra. Her ser man jo at turistene liker det og at det faller i smak hos dem, sier han.

Selv spiser han gjerne hvalkjøtt og beskriver det som en delikatesse hvis man tilbereder det riktig.

– Det gjelder å ikke steke eller grille det for lenge. Da blir det tørt og seigt, og det er ikke godt, sier han.

Spanske Lidia Velasques er litt mer i tvil om hvorvidt hun liker hval eller ikke. Hun sier at hun generelt ikke støtter hvalfangst, men smaker likevel på kjøttet som serveres.

– Jeg spiser veldig lite kjøtt ellers. Jeg er nesten vegetarianer, men dette var godt, sier hun.