– Mens flertallet av byens borgere, institusjoner, og offentlige etater har valt den ytre oppussings vei, har pensjonatvert Lorentzen, som driver Jahnsons gjestgiveri, valt den stikk motsatte, skriver Bladet Tromsø den 12. juli 1952.

LES OGSÅ: Den fødte fangstmann (for abonnenter)

Fram til 1948 var faktisk avisa og gjestgiveriet naboer, men det året brant Fredrik Langes gate 5 som vi ser til venstre og i andre etasje kan man se avisas trykkpresse som var et av flammenes offer.

Brannskadde vegger

Det kan være grei bakgrunn for å forstå setningen avisa følger opp med:

– Sett utenfra er ikke Jahnson særlig innbydende, med malingsfattige og til dels brannskadde vegger, men innenfra tar den seg adskillig bedre ut.

LES OGSÅ: Denne skuta seilte vekk da «Titanic» sank. Det plaget kapteinen resten av hans liv. (for abonnenter)

Det var omfattende arbeider som Lorentzen måtte få gjennomført. Blant annet var treverket under taksteinene råtne, og på gjesterommene var tapet lagt oppå gammel tapet i flerfoldige lag. Det førte til dårlig luft – «ettersom de forskjellige lag begynte å råtne.»

Drive usanitært?

Lorentzen selv var tydeligvis mest fornøyd med forbedringene på kjøkkenet med blant annet ny linoleum på gulvet.

– Så nå er det ingen som kan beskylde meg for å drive usanitært, sa Lorentzen til avisa. Kunne vært interessant å vite hva som lå bak det utsagnet ...

Han hadde selvfølgelig også lyst til å male utvendig, men da han ennå ikke hadde fått utbetalt «brannskaden», ble denne forsømmelsen møtt med en viss forståelse.

Radisson Blu

Jahnsons hotell hadde sitt opphav i Amalie Heggboms hotell fra 1912. Navnet oppsto i 1917 da Oskar Jahnson kjøpte hotellet etter Heggboms død. Etter 1952 en gang skiftet hele etablissementet navn og ble «Central hotell og kafé». Det var da også navnet i 1971 da SAS Catering overtok driften og endret navnet til SAS Royal Hotell før det i 2009 ble hetende Radisson Blu. Det hadde da blitt arbeidet med å utvide både gjestekapasitet og tilbud for gjestene siden 1958. Resultatet av dette arbeidet er fremdeles synlig nede på Smørtorget.

Hotellets adresse er imidlertid ny. Adressa Fredrik Langes gate 8 og 10 hvor Jahnsons hotell en gang lå, er nemlig ikke lenger i bruk. Derfor har Radisson Blu adresse Sjøgata 7. Ifølge kommunens grunnkart dekker resten av hotellet, adressene Sjøgata 7 og 9, Fredrik Langes gate 4 og Bankgata 1.

Kilder: Lokalhistoriewiki.no

BRANN: Til venstre, i det som en gang var Fredrik Langes gate 5, ser vi restene etter Austadbrannen. Man kan godt forstå at de nærliggende bygningene også ble brannskadet. Bildet er en del Perspektivet Museums samlinger og gjengitt med deres tillatelse. Foto: Vilhjelm Riksheim, 1948/ PEM-VRI-00334 Foto: Vilhjelm Riksheim