Så sent som torsdag var han og kona på landeveien i en Honda. Hva Saab-entusiasten til slutt ender opp med, er så langt ikke avgjort.

Alle er like

– Den jeg har nå – en Saab 9.3 som er den fjerde i rekken – er 16 år gammel. Sånn sett er tiden inne for en ny.

– Men her må du få med at alle bilene – i alle fall de SUV-ene jeg har prøvekjørt – er like. De har utstyr langt over det som er nødvendig.

– Blant annet ryggekamera. Den dagen jeg ikke klarer å snu meg for å rygge på en forsvarlig måte, leverer jeg inn førerkortet. Så enkelt er det, understreker Pedersen og legger til at så lenge en bil er trygg, er alt OK.

LES OGSÅ: Tenker journalistikk døgnet rundt (for abonnenter)

Blitt pensjonist

– Du ble pensjonist for en uke siden?

– Ja, men ikke frivillig. Jeg trodde at regjeringen hadde åpnet for å folk kunne jobbe til de ble 72. Men der tok jeg feil – fordi både kommunen og fylkeskommunen har andre regler. Der er det stopp ved fylte 70. Sånn sett har jeg fått ett år på overtid ...

– Men dersom du lurer på om jeg har merket noen forskjell, er svaret nei. Som lærer har jeg ferie nå. Derfor vil eventuelle reaksjoner ikke komme før om knappe to måneder – når skolene starter opp igjen. Hva som da skjer, gjenstår å se.

– Du har vel en hobby eller to å falle tilbake på?

– Jeg har politikken og tre år igjen av perioden. Kjenner jeg meg selv, går jeg for en periode til. Og gir velgerne meg ny tillitt – blant annet gjennom mange personlige stemmer – blir jeg 77 før det hele er over. Det er ikke rekord i kommunepolitikken lokalt. Men ettersom jeg begynte i 1983, blir det 40 år før jeg gir meg. Og det er rekord, sier Høyre-politikeren.

LES OGSÅ: Feiret ny styrings- modell med selfie

Ny styringsform

– I sin tid var du tvilende til parlamentarismen. Nå er den tiden over og formannskapsmodellen er tilbake?

– Det stemmer, men jeg stemte til slutt for.

– Jeg er imidlertid sterkt uenig i at vi går tilbake til den gamle modellen. Det som gjelder fra månedsskiftet, er i mine øyne en fordekt byrådsmodell. Det vil blant annet gi seg utslag i at de ulike komiteene får mindre makt. Den vil fortsatt ligge hos de fem i formannskapsposisjon. Spør du meg, har vi fått et styre med A-, B- og C-politikere.

50-åringen

Gunnar Pedersen trekker fram innføringen av den lokale bensinavgiften – 50-øringen – som en av de positive vedtakene han har vært med på. Den har tilført byen mye – veier, gang- og sykkelstier og tunneler.

– I samme slengen tar jeg med parkeringsanlegget til Bjarne G. Nilsen og Anders Aagaard som jeg mener var med på å redde sentrum og næringslivet der fra kollaps.

Av de mer negative sakene, trekker jeg fram Sentrum Terrasse og det som er blitt betegnet som «monsterbygget» på Kvaløyveien.

Har problem

– Når slike bygg blir vedtatt, skyldes det at noen lokalpolitikere har problem med å lese reguleringsplaner – hvordan et bygg blir i landskapet. Derfor vil jeg foreslå at vi for fremtiden også får se hvordan omliggende bebyggelse blir i forhold til nye prosjekt. Når det står svart på hvitt, er det ikke grunn for misforståelser. Det er – til de grader – tilfelle i dag.

LES OGSÅ: Nekter å bære sjeftittelen med dress og slips (for abonnenter)

Foruten politikken, er Gunnar Pedersen kjent som en meget, kunnskapsrik historiker. Og som tidligere løytnant i hæren, fikk han i oppgave å skrive Tromsø Bys historie for tidsperioden 1939–45.

Ærefullt oppdrag

– Det var et ærefullt oppdrag for en lokal lektor i den videregående skolen.

– Dersom du nå antyder at jeg skal ta opp skrivingen igjen, er det neppe aktuelt. Jeg nøyer meg med avisinnlegg når jeg har meninger å komme med.

– Er det noe du brenner ekstra mye for?

– Jeg er glad i byen vår. Den må vi ta vare på. Du skal vite at mange turister besøker oss for å se trehusbebyggelse – spesielt den sammenhengende. Den må vernes og ikke ødelegges ved at det kommer fremmede, bygningsmessige element inni mellom.

– Og når utbyggere og arkitekter snakker om signalbygg, blir jeg både skeptisk og redd. Vi har kun tre slike i Tromsø – brua, Ishavskatedralen og Tinden. Den siste har Vår Herre stått for ...

Tre om Gunnar Pedersen:

Torill Hvalryg – rektor og ekssjef:– Som kollega har han en god sans for humor og er utholdende på alle måter – også på fester. Så må jeg trekke fram hans kunnskap på mange felt og at han er litt beskjeden.
Rolleiv Lind – partikollega:– Gunnar er veldig grundig politisk og setter seg godt inn i alle saker. Han har også god innsikt og kunnskap om tidligere saker og prosesser. Han er en skarp debattant i kommunestyret og ikke redd for å ta disens i enkeltsaker.
Anni Skogman – gruppeleder Frp:– Han er en herremann jeg har stor respekt for. Han har stor kunnskap om alt. Jeg anser Gunnar som en god kollega og har bare godt å si om ham. Jeg ønsker han lykke til som pensjonist og det er bra at han fortsetter i politikken.