LUNHEIM: For mest sannsynlig så har vedkommende – gitt at reisen har gått til Sydøst-Asia – spist den varmende og mettende suppen et utall ganger.
Pho Bo (uttales fah eller fuh bo) er nok det nærmeste en nasjonalrett man kommer i Vietnam, men den selges også fra restauranter, gatekjøkken, salgsboder og suppevogner over hele Indokina.
Retten har også spredt seg resten av verden. Du spiser utmerket biff- og nudelsuppe i London, København, Sidney eller New York.
Japansk smaksbombe
Nå får du muligheten til å imponere her på hjemmebane, for retten er svært enkel å få til selv i Norge.
Det eneste du trenger å anstrenge deg med er å koke en skikkelig god buljong med de rette krydderne.
Fortsetter under bildet
Pho bo
300 g entrecôte eller filetbiff
1,5 liter vanlig kjøttbuljong
2 cm ingefær
3 hvitløkfedd
1 rød chili
3 korianderstilker m. røtter
1 ts fennikelfrø
3 stjerneanis
6 nellikspiker
1–2 kanelstenger
4 ss limesaft
4 ss fiskesaus
Litt smør og nøytral olje
Thailandsk karri
150 g risnudler
150 g friske bønnespirer
1 Pak choi eller 1/2 kinakål
Fortsetter under bildet
Stek biffen på alle sider og kanter i fettet i en wok. Biffen skal ikke bli helt gjennomstekt. Sett til side på en tallerken og la bli litt lunken før du skjærer biffen på skrått i svært tynne skiver.
Fres så de grovt knuste krydderne, hvitløken, ingefæren, korianderen og chilien i stekefettet fra biffen og rør rundt.
Hell over kjøttbuljongen og kok opp. La småkoke i 20–30 minutter slik at kraften reduseres noe. Smak underveis, smaken skal være aromatisk og litt skarp. Du kan eventuelt ha i litt sukker dersom buljongen oppleves som bitter.
Sil så buljongen over i en ren kasserolle og hell i limesaft og fiskesaus og kok videre i fem-ti minutter.
I mellomtiden koker du brede risnudler etter oppskriften på pakken. Skyll dem – og bønnespirene – godt i kaldt vann og sett til side.
Fortsetter under bildet
Så snitter du opp
3–4 sjalottløk
1/2 rød chili
1 dl av det grønne på vårløk
1/2 dl friske korianderblader
Fortsetter under bildet
I fire skåler så legger du først et lag nudler, så bønnespirer, så finsnittet Pak choi og helt til sist biffskiver.
Øs over tre-fire sleiver med kokende kraft slik at det dekker – og topp suppa med vårløk, sjalott, chili og koriander.
Fortsetter under bildet
Dekorer med en limebåt.
I glassene fungerer det faktisk veldig bra med ingefærøl eller lys pils.
Ân ngon miêng nhé!