Sammen med daværende kollega Geir Seljeseth, besøkte tromsøfotografen Kresty-fengslet i St. Petersburg. Bak den ene celledøren som ble åpnet, satt ni fanger med tuberkulose og hiv. Bakteriefloraen var også enorm.

LES OGSÅ: Havnet midt i festmåltid i radioaktive Tsjernobyl

Redd for å puste

– Jeg ble rett og slett redd – noe jeg til da aldri hadde opplevd som pressefotograf. Forholdene var forferdelige og jeg fikk vanskeligheter med å puste – aller mest av redselen for å bli smittet.

Etter å ha fått summet seg, tok Torgrim Rath-Olsen dette bildet. Samtidig oppdaget han at det kun var seks senger i cellen – noe som gjorde at fangene måtte sove på skift.

FORFERDELIGE: I denne cellen var ni fanger med tuberkulose og hivsmitte stuet sammen. De måtte sove på skift på grunn av bare seks senger. Forholdene var forferdelige, minnes Torgrim Rath Olsen. Foto: Torgrim Rath Olsen

Ubeskrivelig

– Stanken i cellen var ubeskrivelig. Og med tanke på at nettopp dette fengslet var en av flere kilder til smitteproblemene i landet, hadde jeg all grunn til å være bekymret.

Overfor oss erkjente fengselslegen at han hadde store problem med å finne ut hvem som var syke. Derfor ble også behandlingen mangelfull.

Lag på lag

– Han opererte i et fengsel hvor skitten lå i flere lag, sengeklærne stinket og sykdommene florerte.

LES OGSÅ: Etter Utøya-massakren

Etter mange år som fotograf, trodde Rath Olsen at han hadde opplevd det meste. Men det var før han gikk inn fengselsporten.

– Ledelsen erkjente at de ønsket seg norske forhold med enkeltceller og gode sanitære og medisinske forhold. Der og da skjønte jeg hvorfor, sier Torgrim Rath Olsen.

PS! Har du et blinkskudd med en tilhørende, god historie? Ta kontakt med journalist John Strandmo på telefon 913 72 100 eller john@itromso.no.