Sommeren har i flere år vært en vanskelig tid hos jordmortjenesten i kommunen, og på grunn av sykemelding og ferieavvikling er sommeren i år spesielt utfordrende. Sprengt kapasitet gjør at flere gravide må vente flere uker på time hos jordmor. Det ønsker Privat Omsorg Nord å gjøre noe med.

LES OGSÅ: Jordmorkrise i kommunen

Personlig erfaring

– Det har sitt utspring i at jeg har en søster og en datter som er gravid, og jeg har derfor selv sett det sviktende tilbudet. Folk får ikke oppfølging, fødselsforberedende kurs, ammekurs, og andre ting som gjør at man kjenner på en utrygghet som gravid, forteller direktør i Privat Omsorg Nord, Trude Wester.

Derfor fikk hun ideen om at de kan starte en privat jordmortjeneste.

– Har grunnlag

– Og det har vi bestemt oss for å gjøre. Vi har vært i kontakt med kommunen og de virker positive. Vi har også vært i kontakt med jordmødre på UNN som sier at det finnes ledige jordmødre fordi det ikke finnes nok jobber på UNN eller i kommunen. Da tenker jeg at det er grunnlag for å starte dette, sier Wester.

Kjenner problemet

– Ved UNN er vi godt kjent med problemstillingen gjennom selv å ha flere jordmødre som jobber ufrivillig deltid og har mulighet for en høyere stillingsbrøk. Vi registrerer også at vi har flere søkere enn det vi har tilgjengelighet for på utlyste stillinger gjeldende fra høsten. At jordmorressursene i Tromsø nå øker, er positivt. Ved UNN opplever vi at fødende uttrykker bekymring over manglende jordmortimer gjennom svangerskapet, forklarer avdelingsjordmor Kristine Rønning Pedersen ved barselavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Vil ha innspill

Privat Helse Nord driver i dag pleie- og omsorgstjenester i hele Nord-Norge. De har rundt 160 ansatte.

– Nå ønsker vi at gravide kontakter oss og forteller hva de savner og hva som er viktig for dem. Vi er åpen for forslag til hvordan vi kan bygge opp denne tjenesten. I utgangspunktet tenker vi å ha konsultasjoner der det gjøres vanlige sjekker, og samtaler.