Forrige sommer flyttet Karoline Kallbekken (24) inn i en kommunal bolig på toppen av øya sammen med sin samboer og sin fem år gamle sønn. Det de ikke visste, var at det lå igjen søppel og sprøyter etter de forrige beboerne.

– En av dagene var sønnen vår ute og lekte i snøen, da han plutselig fant en sprøyte som hadde ligget rett under verandaen vår. Vi undersøkte området nærmere, og da fant vi fem sprøyter til ved trappen som vi plukket opp, sier Kallbekken.

LES OGSÅ: Flyktningfamilie må betale 12.000 kroner i leie for iskald brannfelle

Hun forteller at det bodde rusmisbrukere i boligen før og en periode like etter at de flyttet inn, men at det nå bor barnefamilier i alle de fire boenhetene.

Må leke hos naboene

Og problemet har økt i størrelse ettersom snøen har smeltet.

– Det har vist seg at det ligger enda flere sprøyter i hagen vår. Vi har blitt nødt til å plukke opp omtrent ti sprøyter fordi de har ligget så synlig og åpent til. Nå som gresset og plantene har vokst, ser man ikke hva som ligger der, så vi er veldig redde for å drive å lete rundt i tilfelle noen skulle tråkke på en sprøytespiss eller lignende. Resultatet er at hagen vår er helt gjengrodd, sier Kallbekken.

FARLIG: Kallbekken lever i frykt for at det plutselig skal gå galt dersom en av ungene i området kommer over en sprøyte, og krever handling fra kommunens side. Hun har ikke fått respons på noen av henvendelsene hun har gjort til kommunen.

I vår bestemte hun seg for at de måtte ta grep. Både hun og naboene har siden da gjentatte ganger tatt kontakt med boligkontoret for å be om at de ordner opp, men har enda ikke fått noe svar, verken via telefon eller mail.

– Det er rett og slett flaut – alle naboene har fine, klipte plener, og vi tør ikke engang gå ut. Vi har gitt ungene forbud mot å være i hagen og spurt naboene pent om barna kan få leke der, men dette er ikke holdbart. Ikke kan vi sette opp badebasseng og ikke kan de spille fotball her eller noen ting. Det påvirker dagliglivet vårt og trivselen vår. Det er ikke noen hyggelig situasjon vi er i.

Krever handling

Kallbekken forteller at hun er redd for hva som kan skje hvis det ikke tas grep om situasjonen.

– Det er barn i området som er mellom tre og tolv år gamle. Det er småunger som leker ute fra morgen til kveld og som kan være uheldige og plutselig finne noe å stikke seg på. Vi har advart vår sønn, men det er jo fort gjort å glemme hva man har fått beskjed om når man er så liten. Vi lever i frykt for at noe skal skje, det er veldig ekkelt, sier en bekymret Kallbekken.

GJENGRODD: Hagen rundt huset er helt gjengrodd og lite trivelig å oppholde seg i. I tillegg ligger det søppel på tomten som Kallbekken har prøvd å kaste i containeren, men som blir tatt ut av den og lagt tilbake når søppel skal tømmes.

Nå krever hun handling fra kommunens side.

– Det må komme noen med skikkelig utstyr for å få plukket opp og kastet alt som ligger der, og så må gresset klippes. Vi kan jo ikke gå og brekke av tromsøpalmene som vokser der. Vi har foreslått at vi med støtte kan kjøpe en gressklipper for å vedlikeholde hagen, men heller ikke det har vi fått noen respons på, forteller Kallbekken.

I tillegg til sprøyter, ligger det igjen søppel i hageområdet.

– Blant annet er det bildekk, pappesker, kartong og litt diverse anet her som vi ikke har mulighet til å flytte, og som vi ikke bør trenge å flytte, sier 24-åringen.

Vil ikke kommentere

iTromsø har vært i kontakt med enhetsleder i boligkontoret, Marianne Pleym Arctander. Hun ønsker ikke å uttale seg om saken før hun har undersøkt den nærmere og lover å ta kontakt når hun har gjort det.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad, mener man bør være forsiktig i håndteringen av sprøyter.

– Det er ikke farlig å plukke dem opp, det er hvis man stikker seg eller tråkker på en sprøytespiss at det er risiko for smitte, sier Blystad.

Han anbefaler at man unngår unødvendig kontakt med slike potensielle smittekilder.

– Det er en viss risiko for å bli smittet med hepatitt B, hepatitt C og HIV, men det er veldig lite sannsynlig fordi vi vet at det heldigvis er lav forekomst av de sykdommene. Det beste er å være fornuftig og forsiktig og levere inn sprøyter man kommer over på apotek eller legekontor, slik at man unngår at andre stikker seg på den, sier Blystad.