Navnet «Russland» vekker ikke de samme konnotasjonene her oppe på Nordkalotten som det gjør lenger sør. Helt klart en gedigen storebror i øst – av og til en temperamentsfull storebror som liker å vise hvem som er sjef, men tross alt en storebror som opp gjennom århundrene har bidratt til å gjøre livene i nord både bedre og mer interessante.

Sovjetunionens fall

Da Sovjetunionen falt den 26. desember 1991 sto man igjen med mange spørsmål. Hvordan ville man nå forholde seg til hverandre? I Tromsø var det mange som gikk inn for å normalisere forholdene med en gang og det tok ikke lang tid før Universitetet åpnet et norsk senter ved Pomoruniversitetet i Arkhangelsk. Også på Kongsbakken var man på hogget. Ifølge Tvibits Sif Vik er det 2. klasse russisk fra Kongsbakken våren 1992 vi ser avbildet.

– Den gang var det et nystartet opplegg at russiskelevene i 2. klasse reiste til Murmansk en uke på våren på utveksling og språktrening. Dette var like etter Sovjetunionens fall og det var utrolig spennende!, sier Vik til iTromsø

Første 1. mai i frihet

– Alle elevene på bildet gikk i 2. klasse, unntatt Gaute Vorren og jeg som gikk i 1. klasse på russisklinjen – for å fylle opp «kvoten» på 10 elever fikk vi være med siden vi hadde best karakter i klassen under. Vi var i Murmansk i en uke i april/mai 1992 og fikk faktisk oppleve den første 1. mai-feiringen i et fritt Russland! Det var merkelig og kaotisk, og russerne visste ikke helt hvordan de skulle feire dagen nå som kommunismen hadde falt.

Etter Kongsbakken studerte Vik russisk ved Universitetet i Tromsø. En viktig årsak til det var Kongsbakken-lærer Hermod Solberg.

Inspirerte elevene

INSPIRASJONSKILDE: Hermod Solberg, pensjonert lærer og forfatter, fotografert i 2008 i forbindelse med med utgivelsen av romanen "Portrettet".

– Han var en enorm inspirasjon for oss alle og er nok egenhendig grunnen til at veldig mange Kongsbakkenelever gikk videre til å studere russisk på universitetet, meg selv inkludert.

– Solberg var en utrolig kunnskapsrik og inspirerende lærer, og vi er mange av hans tidligere elever som husker slagordet hans: «Det er menneskelig å falle, men djevelsk å bli liggende!».

Solberg gikk av med pensjon i 1993.