Olav Kvaal, ansvarshavende for sikkerhet i Avinor, viser iTromsø rommet på flyplassen hvor man blant annet finner fyrverkeri, slaghansker, gassbeholdere, driller, og ikke minst øvelsesgranater. Noe av dette har ligget her over lengre tid.

– Øvelsesgranater er det folk fra militæret som har tatt med seg. Dette finner man ikke nødvendigvis i sikkerhetskontrollen, men man skanner jo også bagasjen. Det vil jo gi utslag om man har en prøvegranat der. Vi har hatt et par skarpe hendelser hvor politiet har blitt koblet opp. Det er aldri artig med skarpe situasjoner, men det handler om å ivareta reisende, sier Kvaal.

Brannfarlig

Like ved døren står det to søppelbokser. Den ene er halvfull med kniver og sakser i alle størrelser.

– Det der har vi fått inn i løpet av det siste halve året, forklarer han.

– Jeg tror det kommer av ubetenksomhet fra passasjeren. De tenker ikke over at dette kan bli brukt som et våpen, legger han til.

I rommet står det også en ståhjuling.

– Er det ikke lov å ta med seg en ståhjuling på fly?

– Faktisk ikke. Det kommer av at disse er drevet av et lithiumbatteri. Disse batteriene er meget brannfarlige, forteller Kvaal.

I jaktsesonger kommer det inn mengder med jaktammunisjon.

– Ammunisjon skal være i originalpakningen eller sikrere pakket. Det hender ennå at folk prøver å ta med seg ammunisjon gjennom sikkerhetskontrollen, sier Kvaal.

Glemte skoene

Heldigvis er det meste av hittegodset flyplassen oppbevarer av det harmløse slaget. Slik som mobiltelefoner, bøker og ryggsekker. Det er mye som blir lagt igjen på Tromsø lufthavn Langnes.

– Veldig mye blir gjenglemt i sikkerhetskontrollen. Jeg tror folk er stresset når de er der, og da er det lett å glemme ting, forklarer Kvaal.

Han har vist oss til hittegodslageret. Stedet hvor alt av etterlatte ting blir lagt, enten det er glemt i terminalen, eller lagt igjen i sikkerhetskontrollen.

– Det var en gang en passasjer som hadde blitt tatt ut i tilfeldig kontroll hvor man må ta av seg skoene. Kvinnen hadde vært så stresset at hun hadde glemt skoene i sikkerhetskontrollen og løpt av gårde. Folk er veldig oppjaget når de skal reise. Det er jo stort sett businessfolk eller turister. For noen er det jo krise å glemme datamaskinen eller mobiltelefonen, forteller Kvaal og legger til at reisende ukentlig ringer for å høre om de har funnet noe de har glemt.

Likevel er det ting som aldri blir hentet.

– Vi oppbevarer hittegods her i én måned før vi tar det med til politiet, sier han.