Like fullt mener UP-sjef Geir Marthinsen at det er mye ugjort av kontrollvirksomhet på veiene – spesielt innenfor ett spesifikt felt.

– Vi har ikke nok teknologisk utstyr for å avsløre ruspåvirkede førere. Der er det fortsatt et «vakuum» for oss, sier han til iTromsø.

Spesielt i Tromsø-regionen ville det vært til stor hjelp for UP å ha teknisk utstyr for å avsløre annen rus enn alkohol.

– I Tromsø og området rundt har vi et jevnt tilsig av rusførere. Det er et typisk storbyproblem, sier han.

Lettere å avsløre rus

Samtidig er jobben blitt noe lettere det siste året, innrømmer han.

– Vår mulighet til å avsløre rusførere er styrket det siste året som følge av at vi nå har tilgjengelig et indikasjonsinstrument som kan påvise bruk av legemidler og illegale stoffer. Dette har ført til at vi totalt sett har avslørt langt flere rusfører 1. halvår 2016 sammenlignet med tidligere år, sier Marthinsen.

Generell nedgang

Fra nyttår fram til siste juni ble det delt ut 2.388 forenklede forelegg og gebyrer til bil- og MC-førere i Troms. 2.229 fikk forelegg og 159 fikk straffegebyr.

LES OGSÅ: Drastisk økning i avslørte ruskjørere

Av de forenklede foreleggene var 90 prosent fartsovertredelser, resten handlet hovedsakelig om ulovlig mobilbruk. Gebyrene kom hovedsakelig fra manglende bilbelte. Sammenlignet med 2015 var totalantallet lavere. Her var nedgangen på cirka 18 prosent – fra 2.923.

Uklare årsaker

UP-sjef Geir Marthinsen vil ikke trekke noen bestemte slutninger på hva som kan være årsaken til nedgangen.

– Årsaken er at antall kontrolltimer ute på veien vil variere stort fra år til år – dette på grunn av varierende grad av fravær, sier han.

Det er også en nedgang i antall beslaglagte førerkort. Første halvår i 2015 mistet 188 bilførere og MC-førere lappen. Første halvår 2016 var tilsvarende tall 172.

Fart fremste årsak

Også blant førerkortbeslagene var det høy hastighet som lå bak brorparten. Av 172 beslaglagte førerkort i 2016 ble 142 inndratt som følge av fartsovertredelser.

I statistikken for hele Nord-Norge er antall ruspåvirkede førere som er tatt økt – selv om tallet for Troms holder seg relativt stabilt. Første halvår i år ble det beslaglagt førerkort som følge av kjøring i ruspåvirket tilstand fra 42 personer, mot 43 første halvår i fjor.

På landsdelsbasis er tilsvarende tall henholdsvis 127 og 88.

Trafikkovervåkingen første halvår i 2016 har vært påvirket av ytre hendelser, sier han videre.

– Vi ga betydelig bistand til Finnmark politidistrikt i slutten av 2015 og begynnelsen av 2016 i forbindelse med flyktningstrømmen over grensen ved Storskog. Dette bidro selvsagt til at vår aktivitet på veiene her nord ble redusert i perioden, sier Marthinsen.

Pågripelser

UP har også pågrepet en rekke personer på veiene i hele Nord-Norge.

– Når det gjelder generell kriminalitetsbekjempelse, har vi totalt pågrepet 165 personer, og de langt fleste av disse pågripelsene er knyttet til narkotikakriminalitet, sier Marthinsen.

Av disse er 47 pågrepet i Troms.

VIKTIG: Dette instrumentet er et viktig verktøy for politiet til å avsløre rusførere i trafikken. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen