ERSFJORDBOTN: Siden romjulen 2015 har over 40 grupper bodd i de to leilighetene som Anette Hay Eidesen har laget til i det gamle fjøset. Folk har tatt turen fra blant annet New York, Puerto Rico, Singapore, Romania, London, Hongkong, Indonesia, Paris, Brasil og Australia for å oppleve Nord-Norge, og mer bestemt Ersfjordbotn.

Les også: Kommentar: Uber-mench og Airbnb-head.

– De som kommer hit er på jakt etter nordlys, hval, toppturer og ikke minst nordnorsk natur. Jeg har fått masse kommentarer på at utsikten vår er enda bedre enn det ser ut til på bildene, så folk har vært veldig fornøyde så langt, sier en storfornøyd Anette Hay Eidesen.

SATSER: Anette Hay Eidesen har planer om kajakker, robåter, grillplass, skur til nordlysturistene og kanskje en sauna med tiden for å gjøre leilighetene hennes enda mer attraktive.

Tjener godt

Eidesen er en av over 300 tromsøværing som har leiligheter, hus eller rom ute på utleietjenesten Airbnb. Tjenesten som i mange år har vært svært populær i utlandet, har hatt en enorm vekst i Tromsø de siste to årene, og gjennomsnittsprisen per døgn ligger nå på 960 kroner her i byen. Eidesen leier ut to leiligheter i strandkanten av Ersfjordbotn til 1.998 kroner og 2.799 kroner natten.

Les også: -Ingen kontroll på Airbnb.

– Det er klart at det er mer penger å tjene ved å gjøre det slik i stedet for å ha langtidsleie. Vi er allerede langt over årsbudsjettet vårt, og ser at sesongen vår tar seg opp med bookinger fra september. Vi har faktisk bookinger helt fram til mars neste år. Jeg gir gjester rabatt om de er en uke eller lenger, og prisen er inkludert alt. Når du deler den på seks mennesker er det ikke ille, forteller hun, og viser til at hver leilighet har tre soverom med hver sin dobbeltseng.

– Vi har vært veldig fornøyde med Airbnb så langt. Det er en stor trygghet i at de kvalitetssikrer både vertene og gjestene, og vi har bare hatt flotte folk her så langt. Vi har nylig også lagt oss inn på Tripadvisor for å få litt ekstra eksponering.

UNIKT BYGGEMATERIAL: Leiligheten i første etasje har mye av det originale treverket fra fjøset samt støttepåler som stammer fra Tirpitz som faren til Anette var med på å hogge opp.

Mye arbeid

Hun og familien begynte å pusse opp og ordne fjøset allerede i 2014, noe som har vært et omfattende prosjekt. Det har totalt kostet rundt tre millioner kroner, og Innovasjon Norge har også vært inne med 250.000 kroner i støtte til prosjektet.

– Vi har gjort veldig mye selv, og det har vært mye arbeid. Hele fjøset måtte oppgraderes til dagens byggstandard, så det koster selvsagt en del. Det er mest bare gøy å være i gang og så er det klart at jeg har mange planer om hvordan vi skal øke standarden her etter hvert som vi får tilbakemeldinger på hva turistene savner, sier Eidesen.

UTSIKT: Leiligheten i andre etasjen har kun veranda på oversiden av bygget, men en nesten uslåelig utsikt ut mot fjorden.

– Fantastisk artig

På tross av at Ersfjordbotn ligger et stykke unna Tromsø sentrum, har hun ikke fått noen klager på distansen. Turistene som kommer til Ersfjordbotn handler mat på Eide, går på kafébesøk hos Bryggejentene og kjører ut til Sommarøy på jakt etter nordlyset og unik natur.

GAMMELT FJØS: Anette Hay Eidesen har investert mye tid og penger i å modernisere den gamle låven.

– De som kommer til oss vil gjerne oppleve noe. Mange blir sittende og se på været, fordi det er så dramatisk og eksotisk for dem, men de er flinke til å benytte seg av tilbudene som eksisterer her i nærområdet. De kommer alle med leiebil, og kjører inn til byen om de vil oppleve sentrum eller videre rundt i Nord-Norge for å se mer.