Etter vel en måned i jobben som politisk rådgiver i for europaministeren er Nilsen i Tromsø på en kort visitt.

– Hva gjør du egentlig som politisk rådgiver i regjeringen?

– Det er vanskelig å beskrive jobben min. Det enkleste blir vel å si at jeg ordner ting. Det Elisabeth Aspaker (europaminister, journ.anm.) vil at skal skje, det fikser jeg. Skal vi reise et sted, finner jeg ut hva skal gjøre og hvem vi kan møte. Det blir en god del organisering.

– Nå er det mye som skjer i Europa med Brexit og migrasjon, så det er en hektisk hverdag. Når ministeren reiser, er jeg av og til med. Så langt har jeg fått reise til Malta og Halden, og det blir nok hakket mer eksotiske reisemål fremover.

– Ofte virker det som det finnes to typer politikere – de som liker å være rampelyset og å prate, og de som er tilbakeholden og liker organisering. Hvilken type er du?

– Jeg er nok en kombinasjon. Når jeg først begynner å prate, har jeg vanskelig for å holde kjeft.

Snorre Pettersen – kjæreste:– Ragnhild er utrolig grundig i alt hun gjør og setter seg virkelig inn i feltene hun skal jobbe med. Det er få som får sånne muligheter som henne og jeg er stolt av det hun har oppnådd.

Stortingsdrømmen

– Jeg prøver å pendle hver helg til Tromsø. Det er ikke alltid det går, men jeg skal pendle så mye jeg kan. Hele livet mitt er i Tromsø, og slik har jeg tenkt å fortsette å ha det.

– Har livet i Utenriksdepartementet gitt mersmak?

– Tidligere hadde jeg ambisjoner om å bli diplomat og gå UDs aspirantkurs. Men nå har jeg blitt bitt av basillen som politiker, og min største drøm akkurat nå er å komme inn på Stortinget.

Elisabeth Aspaker – europaminister:– Ragnhild har et godt hode, og tar ting kjapt. På grunn av hennes erfaring i Unge Høyre og European Youth Parliament var hun en strålende kandidat til jobben som politisk rådgiver. Etter en måned i departementet har hun gjort en strålende jobb.

– Nå er nominasjonen i gang i Høyre. Har du tenkt å kjempe om en plass på listen?

– Jeg har sagt ifra at jeg stiller meg til disposisjon. Det er mange gode kandidater, og det skal være en prosess for å finne de beste kandidatene, men jeg har lyst å stå høyt på listen.

– Så til tross for pendlingen drømmer du egentlig om Oslo?

– Nei, jeg drømmer om Stortinget, ikke Oslo. Hadde det ligget i en annen by, hadde det vært det samme for meg.

– Hvem ser du opp til?

– Mitt største politiske forbilde er Margaret Thatcher. Ikke fordi jeg er enig med henne i alt hun gjorde, men på grunn av det hun fikk utrettet, og at hun våget å stå i det. Hvis jeg får litt av styrken hennes, kan jeg nå langt.

– Hvordan er det selv å være et forbilde for andre ungdomspolitikere?

– Jeg håper jeg kan være et godt og sunt forbilde, som viser at man kan lykkes uten å snike seg fram eller dolke noen i ryggen. Man trenger ikke dytte noen ut på sidelinjen for å lykkes selv. Videre så vil jeg vise at en må tørre å stå for det man mener selv om det er upopulært.

Torunn Berg Nilsen – mamma:– Jeg har kjent Ragnhild i 20 år, så jeg kjenner henne bedre enn de fleste. Hun har alltid likt å bestemme, så hun passer godt til å være politiker. Hun er opptatt av å gjøre en forskjell, og jeg og hele familien er veldig stolt av at hun nå gjør nettopp det.

– Hva håper du å ha utrettet når du er ferdig i jobben i april?

– Forhåpentligvis har jeg gjort en forskjell. Jeg har funnet noen gode prosjekter å støtte og bidratt til å gjøre ting litt bedre. Jeg vil ikke bare være til pynt i utenriksdepartementet. Altfor ofte ser jeg at ungdom tas med på ulike ting fordi det er kult eller ser bra ut å involvere ungdom, uten at de egentlig blir lyttet til. Skal man ta med ungdom, må man også lytte til hva de har å si.

– Du sitter nå i sentralstyret til Unge Høyre, har stilt til kommunevalg i 2015 og er politisk rådgiver i regjeringen i en alder av 20 år. Er du en broiler?

– Det kommer vel an på øyet som ser. Jeg har lyst å få til mye og er veldig utålmodig, så det kan kanskje virke sånn. Får man muligheter, må man ta dem. Å bli politisk rådgiver er en helt syk mulighet. Hvis jeg ikke hadde takket ja nå, er det ikke sikker jeg hadde fått sjansen igjen noensinne. Jeg hadde nok vært skikkelig sur og irritert om jeg hadde latt en sånn mulighet gå fra meg.