TELEGRAFBUKTA: Nord var høygravid da hun var på Buktafestivalen i fjor. Selv tenkte hun at det ikke var noe problem.

– Jeg hadde litt over en halv uke igjen til terminen, hadde ennå vannet i kroppen, og tenkte at dette kom til å gå greit, forteller Nord.

Sammen med sin mann var hun på festivalen hele torsdagen uten problemer. Derfor så de ingen grunn til at de ikke kunne dra de andre dagene også.

Lørdagen begynte ting å skje.

– Jeg kjente at det var noe som ikke stemte. Jeg husker jeg tenkte «lekker jeg?». Jeg gikk på do, og da gikk vannet. Da tenkte jeg bare at nå er vi i gang, sier Nord.

Fish and chips hjelper

– Jeg sa fra til mannen min om det som hadde skjedd, og han ble jo stresset med en gang. Det var ennå en stund til sistebandet skulle på, og jeg vet at det tar litt tid fra vannet går til riene kommer, så jeg bestemte meg for at vi skulle bli på festivalen, forteller moren.

For mens mannen var stresset, tok hun det med knusende ro.

– Jeg tenkte at jeg skulle få i meg litt Bukta-middag, så jeg gikk og kjøpte litt fish and chips og tok det helt med ro. Da det var omtrent 20 minutter igjen av sistebandet, forlot vi festivalen og dro til sykehuset, sier 29-åringen.

– Var du ikke redd da vannet gikk?

– Nei, det var ikke skummelt. Vi var jo på Tromsøya, så det er jo ikke langt til sykehuset, samtidig som at det er medisinsk personell på festivalen. I tillegg var min siste sjanse til å ha litt kjærestetid med mannen min på en stund, sier Nord, som fødte sitt første barn, Trym Øien Nord, like etter hun forlot Buktafestivalen.

– Det var egentlig ikke så dumt å utsette turen til sykehuset, fordi han tåler høye lyder veldig godt, legger hun til og ler.

Og festival blir det i år også, selv for Trym.

– Det er ennå en stund til han kan dra selv på Bukta, men vi har tenkt å ta ham med på Bukta for alle, sier Nord som også jobber frivillig på årets Buktafestival.

Tilrettelegger for gravide

Nå har Buktafestivalen fokusert mer på å tilrettelegge for høygravide.

– Jeg har jobbet med Buktafestivalen i ti år, og det er en del år siden jeg fikk en e-post fra ei som var høygravid, og lurte på om hun kunne ta med en liten stol å sitte på. Det er klart vi må tilrettelegge festivalen for dem, sier Lasse Lauritz Pettersen, som er festivalsjef.

Pettersen forteller at høygravide vil få rask inngang til festivalen, egen stol, adgang til toalett- og pauseområde, tilgang på lege og sanitetsbehov, samt transport til sykehuset dersom fødselen er i gang.

– De som er høygravide og skal på Buktafestivalen kan ta kontakt med meg, slik at vi får tilrettelagt på en best mulig måte, sier Pettersen.

TILRETTELEGGER: Festivalsjef Lasse Lauritz Pettersen tilrettelegger festivalen for høygravide slik at de får en best mulig opplevelse. Renee Ivonn Nord (29) var gravid med Trym Øien Nord under fjorårets Buktafestival. Foto: Trond Tomassen