Breivika: 7.235 søkere hadde UiT som sitt førstevalg i år. Det er en økning fra i fjor, da tilsvarende tall var 6.628 søkere.

Populært

Med en økning på 9,17 prosent i søkertallene, har det aldri vært mer populært å studere ved UiT. Tallene fra Samordna opptak, som kom i går, viser at 5.989 studenter har fått tilbud om å studere ved UiT fra høsten.

Årets studieopptak viser at de mest populære studiene ved UiT er sykepleierutdanningen, rettsvitenskap, medisin, økonomi og administrasjon, og ledelse. To av disse studiene, medisin og rettsvitenskap, er blant de vanskeligste studiene å få plass på. Dette er på grunn av antallet søkere per studieplass.

Få plasser

Studiene ved universitetet som har flest søkere per plass er luftfartsfag, fysioterapi, medisin, og rettsvitenskap. Luftfartsfag er det definitivt vanskeligste studiet å få plass på, med i gjennomsnitt 13,33 søkere per plass. Fysioterapi hadde 5,44 søkere per plass, medisin 4,06, og rettsvitenskap 3,97.

Luftfartsfag har i flere år vært det vanskeligste studiet å komme inn på. To ganger i året tas 12 studenter inn på studiet, som foregår ett år i Tromsø og to år på Bardufoss. I år var det 160 som ønsket seg inn på studiet, noe som er en økning fra i fjor da luftfartsfag hadde 125 søkere.

595 søkere kjempet i år om de 150 plassene på rettsvitenskapsstudiet, og 471 søkere kjempet om 116 plasser på medisinstudiet.

Nedgang i oljefag

Kommunikasjonsrådgiver ved UiT, Karine Nigar Aarskog, forteller at det ikke er noen stor endring i hvilke fag som i år har flest søkere per plass. Men spesielt én nasjonal trend ser de også her i Tromsø.

– Petroleumsfagene har en nedgang, mens de tradisjonelle realfagene, fiskeri og havbruk har en oppgang, sier hun.

Det har også blitt mer populært med nettbaserte og samlingsbaserte studier.

– Det kan ha en sammenheng med endringen i arbeidsmarkedet. Kanskje velger noen som er på vei ut av en bransje å ta et nettbasert studie ved siden av jobb, sier Aarskog.

Høyt krav til medisin

I artikkelen «Her går Norges flinkeste studenter» som Dagens Næringsliv publiserte tirsdag, ser man at UiT kommer høyt opp på lista.

– Flere av våre tradisjonelt populære fag ligger på denne topp 20-lista. Det er jo veldig artig, sier Aarskog.

På lista over studiene med høyest opptakskrav for de med ordinærkvote, ligger UiTs medisinstudie på 6. plass. På lista for de med førstegangsvitnemål, ligger medisinstudie i Tromsø på 8. plass.