I neste uke åpner svømmehallen på Stakkevollan og da blir Alfheim stengt helt fram til november.

– I uke 31 begynner vi etappen på Alfheim og stenger ned der. Stakkevollan er ferdig renovert og åpner mandag 1. august, sier driftsleder for byggforvaltning i Tromsø kommune, Trond Mikkelsen.

Morgensvømming forsvinner

Badevaktene ved Alfheim svømmehall, Karoline Dahlø og Endre Falck Mentzoni, sier det var på høy tid at noe ble gjort.

– Det burde ha vært gjort noe for lenge siden, så det er fint at de tar det meste prekære nå. Når det har vært folk og krusninger i vannet, har det nesten vært helt umulig å se folk på bunnen av dypet, sier Karoline Dahlø.

VANSKELIG: Karoline Dahlø ser ut mot dypet på Alfheim, der det er vanskelig å se ned til bunnen på grunn av avflassingen på malingen.

Treningssenteret vil fortsatt holde åpent, men verre blir det med det tradisjonelle morgensvømme-tilbudet som nå forsvinner denne høsten.

– Det er veldig trasig. Det bruker å være 30–40 stykker her hver morgen fra 07.00-08.30, sier hun.

Det populære tilbudet lar seg ikke videreføre på Stakkevollan.

– Svømmeklubben trener hver dag og gjerne på morgenen, så morgenbadingen lar seg ikke videreføre. Det er synd for de eldre, som har vært samlet her hver tirsdag og torsdag og hengt i lag siden Alfheim sto ferdig i 1965.

Men de er klar over at noe måtte gjøres.

– Det er ingen syndebukker, men det har vært generasjoner med politikere som ikke har gjort nok. Det er litt alle sin feil at ikke noe har blitt gjort tidligere, mener Mentzoni.

MÅTTE GJØRES: Karoline Dahlø og Endre Falck Mentzoni mener svømmehallen ikke kunne fortsette å holde åpent slik det var.

Koster én million

I over to år har kommuneoverlege Trond Brattland varslet Tromsø kommune om økt fare for drukning på grunn av ødelagt bassengbunn. Det er den som nå skal fikses, men det koster og vil ta tid.

– Først må vi tappe bassenget, noe som tar en ukes tid. Vi kan ikke åpne alle kraner, da vil bassenget falle fra hverandre på grunn av trykket, forklarer Mikkelsen.

Han anslår at svømmehallen vil være stengt i tre måneder og tidligst kan åpne i starten av november.

– Det tar omtrent en måned å tørke opp.

Etter bassenget er tørket må det males.

– Det skal males opp og det er et stort arbeid som skal legges ut på anbud, sier Mikkelsen, som anslår at kostnadene vil være på bortimot én million kroner.

Maling eller duk

Det har lenge vært et pålegg om å få ordnet opp i avvikene i bassenget, men i løpet av august må man også bestemme seg for om det skal males eller legges duk på Alfheim.

– Duk holder mye lenger enn maling, men vi vet jo heller ikke hvor lenge Alfheim skal være i drift og hva som skjer når Tromsøbadet åpner, påpeker Mikkelsen.

Dermed kan det bli et stykke til nærmeste svømmebasseng for Tromsøs befolkning til høsten.

AVFLASSET: Slik ser det ut på Alfheim svømmehall, som stenger fra og med mandag.