Jakobsen har en enorm veranda med mulighet til å skue ut over hele sentrum. Men like over verandaen har hun også et flatt tak, hvor måsene trives svært godt.

– Jeg har fått en ladning måseskit i hodet, og det rant nedover skulderen. Nå tar jeg med meg paraplyen når jeg skal opp i postkassen for å hente avisen, sier 80-åringen.

Rømmer byen

Hun har bodd i huset siden det ble bygget i 1963, og på tross av flatt tak har hun ikke hatt problemer med måser tidligere.

– De er selvfølgelig i området, men de har ikke hatt unger på taket før. Nå er det som om de eier hele området, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Har egentlig måsen blitt mer aggressiv?

Faktisk har måseproblemet blitt så stort for Jakobsen at hun rømmer byen og søker tilflukt på hytta på Sør-Kvaløya.

– Jeg kom hjem fra hytta på mandag, og da oppdaget jeg måsene som trivdes veldig godt på taket. Det er minst tre unger, med en illsint mor. Jeg må rett og slett rømme byen, sier hun og ler.

TILGRISET: Det er ingen tvil om at Inger Johanne Jakobsen har hatt mange flyvende gjester på taket i sommer. Taket er fullstendig tilgriset av måseskit.

Selv om det kan bli et saftig spetakkel av fuglene, er det ikke lyden som plager henne mest.

Hitchcock

– De angriper jo, og jeg har fått en vinge tvers over ansiktet. Det var nesten som å være med i Hitchcock-filmen «Fuglene», sier hun.

Jakobsen forteller at også naboene har rømt byen på grunn av fuglelivet.

LES OGSÅ: Måsene flytter til byen

– Siden jeg har flatt tak trives nok fuglene godt, og spesielt om natta når temperaturen synker. Da har de rene familiefesten der oppe, forteller hun.

Snart borte

Robert Barret, forsker på seksjon for naturvitenskap på UiT–Norges arktiske universitet, kan trøste med at det ikke er lenge igjen før måsene forsvinner fra bystrøket.

– De er mest høylytt nå når de passer ungene, men det er ikke mange dager eller uker igjen før de forsvinner, opplyser han.

TILGRISET: Det er ingen tvil om at Inger Johanne Jakobsen har hatt mange flyvende gjester på taket i sommer. Taket er fullstendig tilgriset av måseskit. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø