Vi fant bildet i vårt rikholdige arkiv. Det er tatt i 1979 i forbindelse med en utstilling Ingebrigtsen holdt.

Hans noe spesielle stil appellerte til veldig mange, ja så mange at Idar Ingebrigtsen fikk benevnelsen bykunstneren hengende ved seg. En hedersbenevnelse.

Idar Ingebrigtsen ble født i 1917, og praktisk talt hele livet var det kunsten han var opptatt av.

Men han kom sent i gang med sin kunstutdannelse. Han var faktisk 27 år da han i 1944 flyttet til Stockholm og begynte på Otte Skölds Målarskola.

Til København

Det ble begynnelsen på en utdannelse som etter hvert førte ham til København og Kunstakademiet der han fikk den kjente Aksel Jørgensen som lærer.

I 1948-1949 startet han utdannelsen i «Kongens by», og der ble han til skoleåret 1950-1951 var slutt. De siste årene gikk han på akademiets grafiske linje og lærte seg tresnitt, som han konsentrerte seg om når det gjaldt grafikk.

På 1960- og 1970-tallet hadde Ingebrigtsen sin kunstneriske virksomhet i det gamle museet, som i dag huser Tromsø Kunstforening.

Sammen med sin danskfødte kone Eka drev de omfattende kunstnerisk virksomhet i det gamle bygget som ble ført opp til byens 100-årsjubileum i 1894.

BYKUNSTNER: Idar Ingebrigtsen fikk benevnelsen bykunstner hengende ved seg. En hedersbetegnelse.

Bygget sto tilnærmet tomt etter at Tromsø Museum flyttet ut da det nye museet i Folkeparken sto klar til bruk. I påvente av en beslutning om hva den gamle museumsbygningen skulle brukes til, var det likevel adskillig kunstnerisk virksomhet i bygget.

Nordnorsk

Idar Ingebrigtsen hadde sitt atelier der, Tromsø Orkesterforening hadde sitt øvingslokale i bygget, her startet Eka og Idar Ingebrigtsen Tromsø Barneteater, og herfra var han med i kampen om å realisere Hålogaland Teater samtidig som han var med på å opprette organisasjonen Nordnorske Bildende Kunstnere.

Selv om Idar Ingebrigtsen etter hvert fikk tilnavnet «bykunstneren», var hans motiver ofte mer knyttet til den nordnorske landsdelen enn selve byen. I malerier og akvareller laget han utallige landskapsbilder der han i impresjonistisk stil forsøkte å fange det særegne nordnorske lyset.

I tresnittene var han opptatt av å legge figurer i bildene i tillegg til det nordnorske landskapet.

Mange hevdet i møtet med Idar Ingebrigtsens kunst at hans motiver kretset rundt identitet og tilhørighet. Han hadde nemlig et personlig forhold til alt han malte, og identifiseringen til det nordnorske landskapet var noe han la stor vekt på.

- Selv når jeg er i utlandet og maler, så ender bildene mine opp som nordnorske landskaper, sa han en gang.

Kunstsamlingen

Idar Ingebrigtsens samling ble gitt til Tromsø kommune i forbindelse med byens 200-årsjubileum i 1994. Samlingen har sitt tilholdssted i Tromsø Kunstforening, bygget som var hans kunstneriske hjem.

Idar Ingebrigtsen døde 16. november 2004, 87 år gammel.