I forrige uke ble det kjent at de tre mennene som var tiltalt for å ha voldtatt ei 18 år gammel kvinne ble frikjent i Borgarting lagmannsrett.

I meddomsretten stemte tre av de fire meddommerne for frifinnelse, mens de tre fagdommerne og den siste meddommeren var enig om at mennene var skyldige. Da et flertall på fire ikke holder i slike saker ble mennene frikjent.

Det har skapt reaksjoner i hele landet, og i ettermiddag arrangeres det protestaksjoner en rekke steder – blant annet i Tromsø. Svært mange har også tatt til sosiale medier, og de tre meddommerne som ikke fant beviser nok til å dømme i saken har blitt identifisert med både navn, bilde og kontaktinformasjon.

Les også: – En frustrasjon vi har kjent på i mange år (krever innlogging)

– Ute av kontroll

Jens Johan Hjort, leder for Advokatforeningen i Norge, ser på utviklingen med stor bekymring.

– Jeg kan forstå at jenta som var involvert legger ut navn, og jeg ønsker ikke på noen måte å fordømme hennes handlinger. Det som imidlertid er svært alvorlig er at så mange hiver seg på. Mange går så langt at de oppgir navn og adresse på meddommerne. Denne saken viser hva som kan skje når en sak kommer ut av kontroll, sier Hjort til iTromsø.

Han er bekymret for hva dette vil si for rekrutteringen av meddommere.

– Som kommunestyrerepresentant har jeg vært med på å oppnevne meddommere til retten i fire år. De menneskene som stiller seg til rådighet gjør en samfunnstjeneste. Jeg er helt overbevist om at meddommere i alle saker treffer en beslutning etter beste overbevisning. Vi er nødt til å respektere det, og avstå fra den typen gapestokkmentalitet som dette faktisk er, sier Hjort.

Konsekvenser

I Tromsø er det, ifølge Hjort, store utfordringer ved å få rekruttert nok meddommere i utgangspunktet. Han frykter at en sak som denne vil gjøre rekrutteringsjobben langt vanskeligere.

– Når man ser hvilken uthenging man som meddommer kan utsettes for på sosiale medier, vil rekrutteringsjobben etter alt å dømme bli vanskeligere. Det vil svekke rettsstaten, sier Hjort.

Han oppfatter at folk flest deler stadig mer, og er stadig mindre kritisk til hva de deler på sosiale medier.

– Sosiale medier er farlig, og jeg er bekymret for det vi nå ser konturene av. Hvis det vi ser nå, i kjølvannet av Hemsedal-saken, får utfolde seg, så virker det mot den rettsstaten vi har, sier han.