Årets sommer har ikke akkurat vært den beste. Til sammen kom det 86,2 mm nedbør i juli og snittemperaturen var på 12,4 grader. Dette er nok ikke et sommervær folk flest er godt fornøyd med, men det fører til god business for noen av dem som tilbyr aktiviteter innendørs.

Håper på dårlig vær hver dag

En av dem som opplever stor forskjell på fint vær versus dårlig vær er Leo’s Lekeland. Daglig leder, Mike Baanders, ønsker ikke å opplyse konkret omsetning, men legger ikke skjul på at differansen på mellom en god dag og en dårlig dag er betydelig.

– Det har vært en veldig bra sommer for oss, fordi det har vært mye dårlig vær. Dårlig vær betyr at det blir mye å gjøre for oss, sier Baanders.

Han forklarer at de på en dag hvor regnet høljer ned, må de øke bemanningen.

– På samme måte kutter vi ned i bemanningen når det er sol, og fokuserer på andre rutiner enn betjeningen, sier han.

– Det har vært mange gode dager for oss i sommer, og det er faktisk slik at vi håper på dårlig vær hver eneste dag, sier han.

Les også: Turistene gir blaffen i dårlig sommervær. Men dette naturfenomenet savner de

Tredobling

Og det er ikke bare Leo’s Lekeland som merker stor økning i besøkende når sommerværet svikter. Begge bowlingene i Tromsø tjener godt på dårlig vær.

– Det har vært en brukbar sommer for oss. Jeg har ikke noen statistikk for hvor mange besøkende vi har hatt i juni og juli, men det er kjempestor forskjell på dårlig vær og fint hver. Det kan nok være en tredobling i antall besøkende når det er dårlig vær, kontra en dag hvor det er fint vær, sier daglig leder ved Bybowling og Tromsø Bowling & Squash, Øivind Danielsen.

Saken fortsetter under bildet.

TREDOBLING: På en dag hvor det er regn kan antall besøkende tredobles, sammenlignet med en solskinnsdag, hos byens bowlinghaller. Det forteller daglig leder, Øivind Danielsen.

Kjøpesenter

Når det er dårlig vær ute, er det mange som tyr til shopping på byens kjøpesentre. Det er noe både Jekta og Nerstranda merker godt.

– Sommerhandelen har vært veldig bra på Jekta, og vi har hatt 600.000 besøkende i sommer. Det er flere besøkende på senteret når det er dårlig vær, sier senterleder ved Jekta, Laila Myrvang.

Les også: – Varmere juli enn normalt

Saken fortsetter under bildet.

SHOPPING I REGNVÆRET: Senterleder for Jekta, Laila Myrvang, er ikke i tvil om at det er på regnværsdager flest tyr til shopping.

– Vi har hatt en vekst på ti prosent i antall besøkende sammenlignet med sommeren i fjor. Det er veldig bra, sier senterleder for Nerstranda, Veronica Evertsen.

På Nerstranda er det derimot ulike tilbakemeldinger for hva som gir mest besøkende, fint vær eller dårlig vær.

– Vi får ulike tilbakemeldinger hos leietakerne. Noen mener det er mer trøkk når det er fint vær, mens andre mener det er motsatt. Vi har ikke noe statistikk på dette, sier Evertsen.

Anbefaler museene

Heller ikke turistene er særlig glad i å oppholde seg utendørs, skal vi tro Visit Tromsø. Lise Stoltz, informasjonsmedarbeider i Visit Tromsø, forteller at de anbefaler turister å benytte tilbudene som finnes innendørs dersom temperaturene faller, og tungt skydekke preger Tromsø-himmelen.

– Det er mange turister som ikke er veldig sporty, dermed prøver da å finne aktiviteter som passer til dem. Når det er dårlig vær pleier vi å anbefaler museene, som blant annet Nordnorsk kunstmuseum, Polaria og Tromsø Museum, sier Stoltz.

– Været har betydning

En av plassene om Visit Tromsø anbefaler turister å besøke er Polaria. Daglig leder, Geir P. Stokke, forteller de har hatt en svært god sommer med over 24.000 besøkende i juli. Dette er 3.000 flere enn samme måned i fjor.

Saken fortsetter under bildet.

POPULÆRE SELER: Selene på Polaria er svært populære, selv på en solskinnsdag. Daglig leder, Geir P. Stokke, forteller at deres besøkstall ikke er så avhengig av været. – For oss er det best dersom det er overskyet og kjølig, ikke så dårlig vær at folk ikke gidder å gå ut, sier han.

– Været har betydning, men ikke like stor betydning som man kunne tro. For oss er det best dersom det er overskyet og kjølig, og ikke så dårlig vær at folk ikke gidder å gå ut, sier Stokke.

Han forklarer videre at besøk av turister ikke er like avhengig av været, som besøk fra fastboende.

– Bra museumsvær

Tromsø Museum, Polarmuseet, Polarstjernen og Botanisk hage er alle steder som er populære å besøke. Formidlingsleder Karen Marie Christensen forteller at sommeren har vært svært god for samtlige av museene.

Les også: Tror på rekordår hos museene

– Samlet sett så langt i år så har vi hatt en fremgang på 20,9 prosent i antall besøkende. I juni og juli har vi hatt en oppgang på 20,4 prosent, sier Christensen.

– Vanligvis er regnvær bra museumsvær. Alle museene har hatt fremgang i juni og juli. Det har vært en god sommer, og været har nok hatt noe å si, legger hun til.

Det hun trekker fram som overraskende i statistikken er økningen til Botanisk hage. De hadde en oppgang i sommer på cirka 30 prosent, sammenlignet med i fjor.

– Det er litt spesielt med tanke på været vi har hatt. Grunnen til økningen er nok at vi har hatt mange busser fra cruisebåtene til den botaniske hagen, sier hun.

Videre tror hun den totale økningen hos dem skyldes en trend i turismen.

– Folk er kunnskapssyke, og vi er jo et museum som formidler kunnskap. Samtidig har vi annonsert godt, sier hun.