SLETTAELVA: 19. november 2004 startet reisen på to hjul for den eventyrlystne spanjolen fra byen Oviedo i Asturias.

– Jeg har ikke sett meg tilbake og har ikke vært i Spania siden det. De siste 12 årene har jeg vært i alle verdenshjørner, forteller Alvaro Neil med stor entusiasme mens han sitter i spisestua til familien Lydersen på Slettaelva.

Det var på ferga mellom Andøya og Senja i helgen at familien fra Tromsø kom i snakk med den spanske syklisten. Han spurte om de visste om et rimelig sted å bo i Tromsø, og familien tilbydde seg å huse syklisten da han ankom byen mandag kveld denne uken.

– Når sommerferien er over leter man ofte etter det neste eventyret, men når det går mot høst er det få reiser å se fram til. Så da er det en god idé å invitere verden hjem til deg, og man får høre de fantastiske historiene fra verden rundt, sier Kari Lydersen.

Underholder som klovn

49-åringen fra Spania er ikke som syklister flest. Etter at han sa opp jobben i hjemlandet har han syklet intet mindre enn 157.475 kilometer – eller fire ganger rundt jordkloden om du vil, ifølge Neil.

På den snart 12 år lange reisen har han underholdt 21.000 mennesker gratis gjennom sine 70 show som profesjonell klovn, samt holdt konferanser, skrevet seks bøker og laget fem dokumentarer om opplevelsene sine.

– Etter fem år i jobben som jurist fant jeg ut at livet er for kort og at jeg ville oppfylle drømmene mine. Drømmen var ikke å ha masse penger eller stifte en familie, men å se verden. Det ville jeg gjøre fra sykkelsetet, og da trenger jeg tid. Jeg bestemte meg for at det er dette jeg vil gjøre, og jeg elsker det! forteller han ivrig.

Saken fortsetter under bildet.

91 LAND: På skjermen på sykkelen står alle landene listet opp. Alvaro Neil (49) startet med å sykle rundt Afrika, videre gjennom Asia, hvor han blant annet var i Japan under tsunamien i 2011, reiste deretter til Australia og New Zealand, Hawaii, og helt nord i Alaska. Derfra syklet han hele veien ned til Cuba, tok fly til Buenos Aires og syklet derfra til Brasil. Han tok båt til Europa og ankom Italia i april etter 11 år. Fra Italia syklet han oppover Europa og til Norge.

Lite gjestfrihet

Sykkelreisen verden rundt er i liten grad planlagt, og det meste blir til underveis.

– Jeg planlegger ikke og mye, men baserer meg på ideer. Jeg hadde en idé om å dra til Norge, og da jeg ankom Kristiansand 6. juni, visste jeg at jeg ville nordover. Jeg vet ofte start- og sluttpunkt, men alt imellom blir til underveis. Jeg snakker med folk jeg møter og ble anbefalt å se Preikestolen, Trondheim og Lofoten. Så da dro jeg dit. Jeg bruker ikke Lonely Planet som reiseguide, og jeg har ingen GPS, men bruker folk til å guide meg dit de mener jeg bør dra, forteller spanjolen.

Ofte blir han bedt hjem til folk på middag, men legger samtidig til at dette er ganske sjeldent i Norge.

– Privatliv er viktig i Norge og folk opplever meg som en fremmed. Dette er første gang jeg har fått en spontan invitasjon fra noen jeg ikke kjenner i Norge, sier han og nikker mot Kari Lydersen som sitter ved siden av ham rundt bordet.

Saken fortsetter under bildet.

EVENTYRER: Alvaro Neil (49) viser på kartet hvor han har syklet de siste 12 årene. Kari Lydersen og sønnen Johannes (12) er imponert over historiene spanjolen forteller fra reisen mens han bor hos familien på Slettaelva.

Budsjett på 80 kroner

– Teltet er mitt hotell, og noen ganger får jeg overnatte hos folk. Jeg har et budsjett på 80 kroner per dag. Hver gang jeg må ta ferge, spør jeg om en gratisbillett siden det kan være ganske dyrt, og som regel er de snille med meg.

Penger får han fra bøkene han skriver, dokumentarene, konferanser, sponsorer og venner som hjelper ham.

– Men det er ikke mye penger. Jeg spør ofte etter mat som er gått ut på dato, eller så dumpsterdiver jeg og finner mat som folk har kastet, men som fremdeles er like fin. Det kastes så mye god mat, det er trist og vi trenger mer bevissthet rundt det, sier Neil.

Spanjolen sykler omtrent seks–syv timer daglig, noen dager 50 kilometer og andre dager 100 kilometer. Mye avhenger av været.

– Det hender jeg blir sliten. Men etter en dags hvile, og etter at jeg har fått vasket klærne mine, så går det fint og jeg er klar for mer.

Saken fortsetter under bildet.

KLOVN: Som veldedig arbeid underholder Alvaro Neil som klovn under reisen verden rundt. Her fra Tanzania – et stort show organisert av det internasjonale Røde Kors i landet.

Lurt døden syv ganger

– Har du støtt på noen problemer underveis?

– Å, ja! Dette er min tredje sykkel, jeg har hatt malaria fire ganger, en bil kjørte på meg i Tyrkia og en slange drepte meg nesten i Tanzania. Jeg har lurt døden syv ganger så langt, sier han og legger til at han holdt på å bli drept i en bussulykke i Peru da bremsene sviktet, sjåføren hoppet ut i fart og bussen ble hengende med fronten utfor en klippe.

Neste vinter er han tilbake i Spania etter 13 år på sykkelsetet.

Saken fortsetter under bildet.

MONGOLIA: Bildet er tatt etter seks års reise. Her sykler Alvaro Neil langs veiene i landet til Genghis Kahn.

Lever drømmen

– Før jeg bestemte meg for å gjøre dette, var jeg litt bekymret. Jeg tenkte at det å være tilbake i Spania som 50-åring uten penger og jobb var skremmende. Men nå, etter å ha vært ute på reise i så mange år, har jeg ikke den stemmen i bakhodet lenger. Nå lever jeg drømmen og sykkelen er hjemmet mitt. Hva som skjer i fremtiden, tar jeg som det kommer. Jeg lever fra dag til dag og nyter å leve i nuet, konstaterer han.

Spør du Neil hvilket land som er hans favoritt, svarer han at det alltid er det neste landet han skal besøke. Etter besøket i Tromsø skal han videre til Nordkapp. Deretter fortsetter ferden til Sverige, Finland og Russland.

– Jeg oppfordrer folk til å følge drømmene sine og hjertet sitt. Vi er ikke i verden for å tjene penger. Jeg angrer ikke på noe, og når jeg tenker tilbake på land jeg har vært i, så tenker jeg på folkene og ansiktene der. Nå har jeg venner i nesten alle land. Verden virker stor når du sitter hjemme, men den er liten når du er der ute og opplever den. Du trenger bare tid til å gjøre det.

Saken fortsetter under bildet.

ETIOPIA: Tre år etter prosjektet startet i 2004. Her er Alvaro Neil avbildet med sykkelen han brukte på reisen i Afrika.

Hvis du vil følge Alvaro Neils reise fra Tromsø, kan du holde deg oppdatert på hans hjemmeside.