Den lille kiosken i Skippergata har de siste årene huset fotostudioet «Siste skanse», men har stått tom de siste månedene. Kiosken, som er over hundre år gammel, var i mange år aviskiosk før den ble flyttet til Hella.

Da den kom tilbake til byen, var Grethe Jakobsen (58) en av dem som var med på å pusse den opp. Nå er hun tilbake i kiosken, der hun i disse dager har sin egen «popup-systue».

Vil være lengre

– Da jeg så at kiosken var ledig, tenkte jeg at jeg kunne ha et syrom der. Siden jeg har et slags forhold til kiosken, har jeg fulgt med på den. Da jeg spurte om å få bruke den, var jeg veldig velkommen, forteller hun.

Planen var å være her i en måned, men en forsvunnet nøkkel gjorde at hun kun fikk én uke. Lørdag er siste dag i kiosken – for denne gang.

– Det er synd jeg bare skal være her til lørdag. Jeg kunne godt tenkt med å ha denne kiosken som systue fast, men slik blir det ikke nå.

Les også: Vil at flere bakgårder skal se slik ut

Var med på restaureringen

Som ung ble Jakobsen utdannet tømrer. Etter at hun tok fagbrevet, fikk hun jobb hos Tromsø bymuseum, som det da het. Da var hun med på å restaurere flere bygg i denne delen av byen.

– Jeg har bygget gjerdet utenfor Ivars musikk, restaurert kiosken og en del av bygget nede på Skansen, og jeg var med på innredningen av Storstadgården. Så jeg kjenner området godt, forteller hun.

Les også: Inviterer til storfest i "Gamlebyen Skansen"

– Ta vare på området

Jakobsen kunne tenkt seg å se at området ble bedre tatt vare på i dag.

– Snekkerarbeidet her inne i kiosken har holdt seg, så det er jeg stolt av. Men det hadde gjort seg med litt pussing og maling her inne, sier hun og fortsetter:

– Mye ble gjort her på den tiden. Området bør tas bedre vare på og bli brukt mer. Jeg har lagt merke til at flere unge folk nå står på for å få det til, og det er jeg glad for.