– Vi er på Ullevaal en kald novembersøndag i 2012. TILs motstander var Hødd – i de flestes øyne et lilleputtlag fra Nordvestlandet. Alle – jeg gjentar alle – mente at her var det bare å hente hjem pokalen. Men slik gikk det ikke.

Skjedde lite

Tom Benjaminsen (46) minnes at det skjedde veldig lite ute på gressmatta. Hødd ledet 1–0 til pause og stemningen i teamet til iTromsø var deretter.

Saken fortsetter under bildet.

– Det gikk så langt at vaktsjefen ba meg være oppmerksom på om noe skjedde utenfor banen. Derfor gjorde jeg klar et kamerahus med telelinse – sånn for sikkerhets skyld, husker Benjaminsen.

Utligningen

– Da utligningen kom like før full tid, skjønte jeg at det ble ekstraomganger og var overbevist om at «Gutan» ville valse over spillerne fra Ulsteinvik.

– I stedet ble det straffesparkkonkurranse. Da bommet TIL på to og det hele var avgjort.

Snudde seg

– I samme sekund valgte jeg å vende linsen mot tribunen. I søkeren jaktet jeg motivet og fant tromsøkvinnen som var TIL-henger på sin hals. Hun gråt og var i sjokk – noe hun ikke var alene om denne ettermiddagen.

Tom Benjaminsen husker de vanvittige minuttene etter at Hødd hadde vunnet. Og han selv, som i slike stunder skal opptre nøytralt, fikk seg en skikkelig nedtur.

Om bildet ...

– Dette bildet skildrer øyeblikket og sier mer enn tusen ord. Dagen etter cupfinalen preget det førstesiden på avisen. Senere ble det også brukt på omslaget av vår årsbok – «Takk for det gamle ...».

– Dette er bildet jeg husker – ikke minst på grunn av omstendighetene. Det forteller alt om en nedtur – ikke bare for «Gutan», men også TIL-hengerne, publikum, TV-seerne og oss pressefolk.

PS! Har du et blinkskudd med en tilhørende, god historie? Ta kontakt med journalist John Strandmo på telefon 913 72 100 eller john@itromso.no.