Med 2.703 passasjerer ombord gikk det 294 meter lange cruiseskipet «Mein Schiff 5» fra Kiel, klar for å ta fatt på en ti dager lang Norges-turné. Tirsdag ankom de Tromsø og hele 2.200 passasjerer gikk i land på såkalte forhåndskjøpte turer til plasser som Ølhallen, Polaria, Ishavskatedralen, Villmarkssenteret og andre destinasjoner, noe som kommer næringslivet i byen til gode.

– Vanligvis går en tredjedel av passasjerene på cruiseskip i land på slike turer, så det er et usedvanlig høyt tall, sier markedsansvarlig Harriet Willassen i Tromsø Havn KF.

103 cruiseskip i år

VELKOMMEN Ordfører Kristen Røymo ønsket kaptein Todd Burger og "Mein Schiff 5" velkommen til Tromsø. Foto: Trond Tomassen

Ordfører Kristin Røymo var til stede og overrakte en Tromsø kommune plakett til kaptein Todd Burger, noe som er tradisjon.

– Vi ønsker alltid nye skip velkommen. Det er en fin tradisjon, sier Røymo.

Ifølge Willassen vil det totalt i år ankomme hele 103 cruiseskip til Tromsø.

– Over 80 skip kommer mellom slutten av mai slutten av august, som er hovedsesongen. Siste skip kommer i november, sier Willassen.

Bikker 100.000 besøkende

Ser man fra et næringslivsperspektiv er det antall passasjerer, og ikke skip, som er det viktigste.

– Vi har hatt 109 skip her på det meste, men det er antall passasjerer og størrelser som er det man teller. I fjor hadde Tromsø 112.000 cruisegjester. I år havner vi et sted mellom 100.000 og 110.000, sier hun.

Det er ikke bare turistnæringen som nyter godt av slike besøk. Også Perpetuum, Trygg Vakt, skipsagenter og andre næringer nyter godt av slike besøk fra skipet, som kun har tyskspråklige passasjerer og stab.

– Når det kommer til de besøkende fra dette skipet, er det passasjerer med høy betalingsevne. Byer har en generell lavere andel forhåndskjøpte turer, da de aller fleste bestiller turer ved destinasjoner som Lofoten og Nordkapp, forklarer Willassen.

Ren luksus

Cruiseskipet huser 2.703 passasjer og en stab på over 1.000 ansatte, og har det aller meste: Tre luksusrestauranter, barer, smykke- og kosmetikkbutikker, døgnåpne restauranter, et lite kasino med innendørs røyking og høy sigarføring, teaterscene med 1.100 sitteplasser, tenåringslounge for de mellom 13 og 17 år der voksne ikke har adgang, bibliotek, malekurs, en scene med hologramshow som er meget populær, 25 meters utendørsbasseng, spinning- og treningsstudio og spa- og saunaavdeling, for å nevne noe.