I Arbeiderpartiet later alt til at fylkesleder Cecilie Myrseth vil ende opp med førsteplassen til stortingslista, og dermed bli den første kvinnen i historien til å toppe Aps stortingsliste i Troms. Da har mange tatt det forgitt at nåværende stortingsrepresentant, Martin Henriksen vil ta til takke med andreplassen. Nå ser det ut til at Henriksen vil kunne få konkurranse også om den plasseringen.

Joker fra Storfjord

Etter hva iTromsø erfarer er Willy Ørnebakk, fylkesråd for næring, aktuell for andreplasseringen til lista. Nominasjonskomiteen vil legge fram et listeforslag i slutten av august. Komiteen har allerede intervjuet de aktuelle kandidatene til de øverste plasseringene: Cecilie Myrseth, Martin Henriksen, Willy Ørnebakk og Kari-Anne Opsahl, samt AUFs kandidat Eirin Kristin Kjær.

Bekrefter at han stiller

Willy Ørnebakk bekrefter til iTromsø at han har vært på intervju hos nominasjonskomiteen, samt at han har sagt seg villig til å stå på stortingslista.

– Mitt eget kommuneparti, Storfjord, har foreslått meg til Stortinget. De har klarert med meg at jeg er villig til å stå på lista før jeg ble foreslått. Jeg har vært på intervju hos nominasjonskomiteen, men ut over det ønsker jeg ikke å si noe mer.

– Ønsker du en av topplasseringene på lista?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Flere kandidater har allerede flagget at de ønsker topplassering, men du vil altså ikke si om du har ambisjoner om andreplassen på lista?

– Nei, ut over hva jeg har sagt vil jeg ikke noe mer, forteller fylkesråden.

Ørnebakk har også blitt nevnt som et svært aktuelt navn for å ta over som fylkesrådsleder dersom Myrseth ender på Stortinget.

Ingen gratisbillett

Bjørn Inge Moe er leder av nominasjonskomiteen, men ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte om Ørnebakk er aktuell for andreplassen. Hvis han blir innstilt, betyr det at Henriksen skvises ut av lista til tross for at han har bedt om gjenvalg.

– Arbeiderpartiet har tradisjon for å gi sittende representanter gjenvalg dersom de ønsker det. Vil dere la det spille inn i årets nominasjon?

– Det var et godt spørsmål. Det har vært litt ulike tradisjoner. Hvis man er på Stortinget eller fylkestinget så eier man ikke posisjonen man har fått tillit til å ha i en periode. Man skal veies hele veien. Hvis ikke hadde det bare vært tull å ha en nominasjonskomité. At man sitter på Stortinget bør ikke være noen gratisbillett til gjenvalg. På generell basis, altså, sier Moe.

Nominasjonskomiteen skal denne uken ha et møte for å sette sammen en liste som sendes ut til kommunepartiene. – Når den lista er satt sammen har vi litt mer kjøtt på beinet, og jeg kan kommentere ytterligere. Fram til da er dette partiintern informasjon, sier Moe.

Positivt med utfordrere

Martin Henriksen blir ikke bekymret av å ha en utfordrer til listeplasseringen.

– Jeg synes det er positivt at flere navn spilles inn. Jeg er ønsket av Harstad Arbeiderparti, så får nominasjonskomiteen gjøre sin vurdering. Bjørn Inge har rett i at å ha sittet på tinget ikke er noen gratisbillett til renominasjon, men jeg synes jeg har gjort en god jobb. Jeg har jobbet hardt, sier Henriksen.

TAUS: Leder av nominasjonskomiteen Bjørn Inge Moe vil ikke uttale seg om kandidater før lista er lagt fram. Foto: Jan Arild Hansen
UTFORDRER: Willy Ørnebakk er i dag fylkesråd, og er aktuell for en topplassering i Aps stortingsliste. Foto: Johanne Elvestad